Schadeformulier auto invullen

Hoe pak je dit aan?

Als je betrokken bent bij een ongeval of een aanrijding met je auto is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Dit doe je in principe samen met de tegenpartij. Maar waar moet je verder eigenlijk rekening mee houden? Wij geven advies!

Schadeformulier auto invullen

Als je betrokken raakt bij een ongeluk of aanrijding met de auto, kan dat natuurlijk flink schrikken zijn. Gelukkig kun je met het invullen van een schadeformulier de schade aan je auto claimen bij de verzekeraar met de tegenpartij. Dit doe je in principe samen met de tegenpartij. 

Door het Europees schadeformulier in te vullen geef je schade na bijvoorbeeld een aanrijding door aan je verzekeraar. Of je nu schade rijdt in Nederland of in één van onze buurlanden, in heel Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Aan de hand van dit formulier kan de verzekeraard bepalen wie er schuldig is bij een ongeluk en wat precies de schade is. Het is daarom erg belangrijk om het schadeformulier zo goed en volledig mogelijk in te vullen. Maar waar moet je verder eigenlijk rekening mee houden?

Schadeformulier auto downloaden

Het schadeformulier kun je downloaden op onze website of bij het Verbond van Verzekeraars. Klik hieronder om het formulier te downloaden.

Digitaal schadeformulier auto online invullen op mobielschademelden.nl

Natuurlijk kun je het schadeformulier met de hand invullen, scannen en uploaden. Maar het is veel gemakkelijker om het schadeformulier in te vullen via MobielSchadeMelden.nl, een initiatief van Verbond van Verzekeraars. Dit is een mobiele applicatie, dus je hoeft niet te zoeken naar formulieren en ze vervolgens in te scannen. Ook kun je direct foto's maken met je telefoon en deze eenvoudig uploaden.

MobielSchadeMelden.nl is samen met de tegenpartij stap voor stap in te vullen. Dit kan ter plekke, maar ook afzonderlijk van elkaar. Het ingevulde formulier wordt direct verstuurd naar beide verzekeraars. Gaat het om een ongeluk met een kenteken? Dan wordt de melding direct naar je verzekeraar gestuurd. Snel en simpel! 

Let op! Als het gaat om een kettingbotsing of aanrijding in het buitenland met een buitenlands voertuig, is MobielSchadeMelden.nl niet geschikt. Probeer dan een fysiek (tenminste 1) schadeformulier in te vullen. 

Je kunt de app van MobielSchadeMelden.nl downloaden in de App Store of Google Play Store

Schadeformulier aanrijding auto met fiets

Het schadeformulier wordt standaard gebruik voor ongelukken met twee motorvoertuigen. Nu kan het zijn dat het schadeformulier ook van pas komt bij andere situaties, zoals een eenzijdig ongeval of een aanrijding met een fietser. Ben je in een situatie beland dat jij per ongeluk met je auto een fietser hebt geraakt? Probeer dan alsnog samen zo volledig mogelijk het schadeformulier in te vullen. Uiteraard blijven velden als kenteken van de tegenpartij leeg. Het schadeformulier helpt de verzekeraar om de schuldvraag te kunnen beantwoorden. Zorg altijd dat er twee handtekeningen onder een schadeformulier komen te staan. 

Schadeformulier fiets tegen geparkeerde auto

Als een fietser tegen jouw geparkeerde auto aan heeft gereden hoop je allereerst dat er een briefje achtergelaten wordt of dat er getuigen aanwezig waren die het ongeluk hebben gezien. Op die manier kun je de schade op de dader verhalen. Maar het kan ook voorkomen dat de dader onbekend is. In dit geval kun je eerst aangifte doen bij de politie. Zij kunnen dan een poging doen om de identiteit van de dader te achterhalen. Lukt dit niet, dan kun je beroep doen op het Waarborgfonds.

Weet je wel wie er tegen jouw geparkeerde auto aan is gereden? Vul dan samen het schadeformulier in en maak foto's van de schade. 

De fietser kan aansprakelijk worden gehouden voor de schade. Als blijkt dat wij als verzekeraar de schade niet kunnen verhalen, word je doorverwezen naar onze Verhaalservice. Deze service verloopt in samenwerking met DAS Legal Services. Zij kijken samen met jou naar de opties en kunnen je eventueel verder helpen met het verhalen van de schade. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Wanneer is er geen schadeformulier nodig? 

Bij ruitschade of schade door hagel, storm, inbraak, diefstal of een aanrijding met een vast object zonder duidelijke eigenaar hoef je in principe geen schadeformulier in te vullen tenzij de schadebehandelaar er om vraagt. Doe bij inbraak, diefstal of vandalisme wel altijd aangifte bij de politie! Neem bij twijfel en vragen even contact met ons op.

Schadeformulier in het buitenland invullen

Als je bent betrokken bij een aanrijding in het buitenland, kan je mogelijk een vervelende en lastige situatie zitten. Het Europees schadeformulier wordt gebruikt in alle EU-lidstaten, Zwitserland en een aantal landen rondom de Middellandse Zee. In elk land is de inhoud van het formulier hetzelfde, alleen de taal is anders. Door deze stappen te volgen handel je een schade in het buitenland eenvoudig af:

  1. Vul het schadeformulier in.
  2. Noteer nummerborden en gegevens.
  3. Onderteken het formulier niet zomaar zonder alles te checken.
  4. Maak foto's en zorg dat er een schaderapport komt.
  5. Bij een aanrijding met een vrachtwagen is het belangrijk dat je zowel het kenteken van de vrachtwagen als het kenteken van de aanhanger op het schadeformulier zet.
  6. Neem contact op met je verzekeraar. 

Meer weten over het invullen van het schadeformulier?

Lees de veelgestelde vragen.

  • Hoe kom ik aan een schadeformulier auto?

    Je kunt een schadeformulier voor je auto krijgen via:

    • Verbond van Verzekeraars
    • Via onze downloadpagina of door direct op deze link te klikken. 
    • Via MobielSchadeMelden.nl
  • Is het verplicht een schadeformulier in te vullen?

    Het invullen van een schadeformulier is geen wettelijke verplichting. Het is wel mogelijk dat de verzekeraar dit verplicht stelt, bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden. Help jezelf en een ander: vul het schadeformulier in!

  • Kan je een schadeformulier digitaal invullen?

    Ja, dit kan onder andere via MobielSchadeMelden.nl. Het digitaal invullen van het schadeformulier kan het schadeproces sneller maken

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.