Auto wordt gewassen

April 2022

Do’s en don’ts als je je auto een grondige wasbeurt geeft

Het is een typische weekendbezigheid: de auto wassen! Was jij je auto graag zelf of rijd je liever naar een autowasstraat? Uit onderzoek* blijkt dat het merendeel van de autobezitters eens in de paar maanden of zelfs nooit door de wasstraat rijdt. Ongeveer 1 op de 20 mensen maakt zelfs nooit hun auto schoon en maakt ook nooit gebruik van de wasstraat.

Of je nu wekelijks je auto staat te wassen of voor de eerste keer gaat wassen en of je het nu liever zelf doet of de wasstraat inrijdt - in deze blog vertellen we je meer over de do’s en don’ts voor een grondige wasbeurt.

Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken

Om te beginnen: waarom is het wassen van je auto belangrijk? Een auto is natuurlijk een gebruiksvoorwerp. Je kan niet voorkomen dat deze vies wordt. Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten. Zeker pekel en vogelpoep zijn hardnekkig en de zure stoffen die erin zitten kunnen leiden tot lakschade. Dit vuil moet je zo snel mogelijk verwijderen, maar verder is het verstandig om je auto één à twee keer per maand een wasbeurt te geven. Let op, in de wintermaanden gaat je auto wassen anders. Lees er hier meer over. 

Zo was je je auto het beste met de hand

Controleer altijd eerst of het in jouw gemeente toegestaan is om je auto op straat te wassen. Als dat zo is kun je beginnen. Spuit de auto allereerst af met water, zodat je het grove vuil zoals zand, vogelpoep en vliegjes alvast wegspoelt. Doe dit bij voorkeur met een hogedrukspuit, maar een tuinslang is natuurlijk ook een optie. Vul een grote emmer met warm water en autoshampoo – liever niet met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel, aangezien dit de lak van je auto kan beschadigen – en het sopfestijn kan beginnen! 

Hier wat tips:

 • Gebruik een washandschoen in plaats van en spons.
  Een spons houdt vuil en zand vast en maakt zo krassen in je lak.
 • Was je auto van boven naar beneden en zoveel mogelijk in de lengte.
  Op deze manier voorkom je lakbeschadigingen.
 • Vervang het sopwater op tijd of gebruik twee emmers tegelijk.
  Zo krijgen vuil en steentjes geen kans.
 • Maak de velgen als laatste schoon.
  Doe dit voor het beste resultaat met een speciale velgenreiniger.
 • Spoel je de auto goed af met water en maak deze goed droog.
  Doe dit met een zeem- of droogdoek.
 • Heb je nog puf? Zet je auto dan ook in de wax.
  Hiermee geef je je auto een extra beschermlaagje en hecht vuil minder snel aan de lak.

Doe-het-zelven met alle gemakken in de wasbox

Als je liever niet hebt dat de hele straat meekijkt tijdens jouw grondige poetsbeurt, rijd dan naar een wasbox bij een wasstraat en was je auto daar. Zo kun je alsnog lekker ‘doe-het-zelven’ én heb je alle benodigdheden binnen handbereik. Zorg wel dat je genoeg muntgeld meeneemt, want de meeste wasboxen zijn nog niet uitgerust met een pin-optie. Het systeem is simpel; rijd je auto in een wasbox, werp munten in de automaat en kies of je wilt wassen, spoelen, soppen, waxen en/of drogen. Bijkomend voordeel is dat een wasbox overdekt is. Zo droogt je auto niet snel op door de zon en vermijd je kalkvlekken.

Geen zin om zelf te wassen? Breng je auto naar de spa

Heb je geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken of heb je weinig tijd? Dan biedt de autowasstraat natuurlijk de ideale uitkomst. De wasstraat is als een spa voor je auto; deze wordt even lekker in de watten gelegd en je hoeft zelf amper iets te doen. Kies vooraf je favoriete programma; van standaard tot super-de-luxe en de show kan beginnen!

Mocht je in de wasstraat autoschade oplopen, dan is dit alleen gedekt bij een All Risk verzekering én gaat dit ten koste van je schadevrije jaren. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat jij je netjes aan de instructies hebt gehouden, je direct foto’s maakt van de schade en deze meldt bij je verzekeraar. Soms ligt de schuld namelijk bij de wasstraat, maar dan moet je dit wel kunnen aantonen. Rijd je een cabrio? Dan is het verstandiger om je auto met de hand te wassen.

Heb je kinderen? Neem ze dan mee naar een bezoek aan de professionele wasinstallatie, want meestal vinden ze dit een hele belevenis door de kleurrijke lichten, watervallen en schuimkastelen!

Spic en span interieur

En last but not least; vergeet niet om het interieur van je auto een schoonmaakbeurt te geven. Klop de matten uit, lap de ramen met glasreiniger, pak de stofzuiger en gebruik een vochtige doek voor het dashboard. Zo geniet je ook vanbinnen weer van een schone, glimmende en naar bloemetjes ruikende auto!

*Onderzoek DirectResearch 1 oktober 2021

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.