Auto wordt gewassen

April 2024

Do’s en don’ts als je je auto een grondige wasbeurt geeft

Het is een typische weekendbezigheid: de auto wassen! Of je nu regelmatig zelf de emmer en spons pakt of af en toe naar de wasstraat gaat, hier vind je handige tips en tricks voor een glanzend resultaat. Uit onderzoek blijkt dat veel autobezitters slechts af en toe of zelfs nooit hun auto laten wassen, maar daar brengen wij verandering in. 

 

Dus of je nu een beginner bent of een doorgewinterde autoliefhebber, leun achterover en ontdek hoe je jouw auto weer laat stralen als nooit tevoren.

 

 

Hoe vaak moet je je auto wassen?

Het wassen van je auto is niet alleen belangrijk om er goed uit te zien, maar draagt ook bij aan het behoud van de kwaliteit van je voertuig. Maar hoe vaak moet je zelf auto wassen om ‘m in goede staat te houden? Over het algemeen wordt aanbevolen om je auto minstens één keer per maand een schoonmaakbeurt te geven. Dit helpt om vuil, stof, insectenresten en andere viezigheid te verwijderen dat zich op je auto kan ophopen. Op plekken waar je auto vaker blootgesteld wordt aan vuil, zoals industrieel afval of zoute lucht, kan het nodig zijn om vaker te wassen. 

Daarnaast is het belangrijk om je auto direct na bepaalde situaties te wassen, zoals na het rijden op met zout bestrooide wegen in de winter of na een rit door modderige terreinen. Zout en modder kunnen namelijk het lakwerk beschadigen als je deze niet op tijd van de auto verwijdert. Door de auto regelmatig te wassen bescherm je niet alleen de buitenkant van je auto, maar ook de onderdelen eronder. Het verwijderen van vuil en zout van de carrosserie, wielkasten en onderkant van je auto kan roestvorming helpen voorkomen waardoor je er langer gebruik van kunt maken. 

Kortom, hoewel er geen strenge regels zijn voor hoe vaak je je auto moet wassen, is het wel verstandig om dit regelmatig te doen om de conditie van je auto in stand te houden. Hierbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste reinigingsmethoden en -producten om je auto zo goed én veilig mogelijk schoon te maken. Zo blijft je auto er niet alleen goed uitzien, maar blijft hij ook in topconditie.

Waarmee moet je je auto wassen?

Er zijn verschillende manieren om je auto zelf te wassen. Of je nu liever gebruik maakt van een hogedrukreiniger, ouderwets de auto met de hand wilt wassen of kiest voor een alternatieve methode zoals wassen zonder water. Met deze tips maak je je auto op je eigen manier spik en span!

Je auto zelf wassen met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger kan een handige tool zijn bij het reinigen van je auto, maar het vraagt wel om de juiste techniek om schade aan je auto te voorkomen. Hier vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de hogedrukreiniger op de juiste manier gebruikt:

 1. Kies de juiste druk: begin met een lage drukinstelling en verhoog deze langzaam als dat nodig is. Te veel druk kan het lakwerk beschadigen of water onder de laklaag duwen, wat zich kan uiten in roestvorming.
 2. Gebruik de juiste sproeikop: voor het wassen van auto's is een brede, zachte sproeikop het beste. Vermijd sproeikoppen met een smalle straal. Deze koppen kunnen te veel druk zetten op kwetsbare auto-onderdelen.
 3. Houd afstand: houd de hogedrukreiniger op een veilige afstand van je auto, het liefst zo'n 30 tot 60 centimeter. Dit helpt om schade te voorkomen en zorgt tegelijkertijd voor een goed verdeelde reiniging.
 4. Beweeg constant: houd de hogedrukreiniger in beweging en verdeel het water gelijkmatig over de auto. Als je op één plek stil blijft staan kunnen er strepen op de auto komen of kun je de auto beschadigen. 
 5. Bescherm gevoelige onderdelen: bedek gevoelige delen zoals de ramen, rubberen afdichtingen en emblemen om schade te voorkomen. Gebruik indien nodig een lagere drukinstelling of was deze delen met de hand.

Met deze tips kun je veilig en goed je auto wassen met een hogedrukreiniger, zodat je weer kunt genieten van een schone en glanzende auto zonder schade aan te richten.

Je auto zelf wassen met de hand 

Voordat je je auto op straat gaat wassen is het goed om te controleren of het in jouw gemeente is toegestaan om dit te doen. Als dat zo is kun je beginnen. Spuit de auto eerst af met water, zodat je het grove vuil zoals zand, vogelpoep en vliegjes alvast wegspoelt. Doe dit bij voorkeur met een hogedrukspuit, maar een tuinslang is natuurlijk ook een optie. Vul een grote emmer met warm water en autoshampoo – liever niet met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel, aangezien dit de lak van je auto kan beschadigen – en het sopfestijn kan beginnen! Hier wat tips: 

 • Gebruik een washandschoen in plaats van en spons. 
  Een spons houdt vuil en zand vast en maakt zo krassen in je lak.
 • Was je auto van boven naar beneden en zoveel mogelijk in de lengte. 
  Op deze manier voorkom je lakbeschadigingen.
 • Vervang het sopwater op tijd of gebruik twee emmers tegelijk. 
  Zo krijgen vuil en steentjes geen kans.
 • Maak de velgen als laatste schoon. 
  Doe dit voor het beste resultaat met een speciale velgenreiniger.
 • Spoel je de auto goed af met water en maak deze goed droog. 
  Doe dit met een zeem- of droogdoek.
 • Heb je nog puf? Zet je auto dan ook in de wax. 
  Hiermee geef je je auto een extra beschermlaagje en hecht vuil minder snel aan de lak.

Je auto zelf wassen zonder water

Als je op zoek bent naar een milieubewuste manier om je auto schoon te maken, is het tijd om kennis te maken met de waterloze wasmethode. Bij een normale wasbeurt gebruik je al snel meer dan 300 liter water. Dit is dus een perfecte methode voor auto eigenaren die graag een steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld óf voor mensen die geen toegang tot een waterpunt hebben. 

Het werkt simpel; het enige wat je nodig hebt is een waterloos autowasmiddel en een paar microvezeldoeken. Spuit het wasmiddel op een klein deel van je auto en veeg het vuil weg met de microvezeldoek. Werk in rechte lijnen om strepen te voorkomen en herhaal dit totdat je auto glanst als nieuw.

Met de waterloze wasmethode verspil je geen water en gooi je geen schadelijke chemicaliën het milieu in. Een win-winsituatie: je bespaart water en draagt bij aan het behouden van onze planeet!

Zelf je auto binnen en buiten wassen 

Wil je je auto weer eens laten glimmen? Dan is het belangrijk om zowel de binnen- als de buitenkant regelmatig een flinke schoonmaakbeurt te geven. Met deze tips kun je gelijk aan de slag:

Buitenkant schoonmaken:

 • Begin met het wassen van je auto met water en autoshampoo. Gebruik een zachte spons en werk van boven naar beneden om krassen te voorkomen. Liever milieubewust aan de slag? Maak dan gebruik van de waterloze wasmethode!
 • Spoel de auto af en droog deze met een schone doek om strepen te vermijden.
 • Tijd over? Breng gelijk een laagje wax aan voor extra bescherming en glans.

Binnenkant schoonmaken:

 • Haal eerst alle losse spullen uit je auto en gooi rommel weg.
 • Gebruik een stofzuiger om de bekleding schoon te maken, inclusief de vloer.
 • Maak vervolgens de bekleding en vloermatten schoon met een autoreiniger en een zachte borstel.
 • Gebruik een speciale interieurreiniger om het dashboard en andere oppervlakken schoon te maken en te beschermen.

Door met enkele regelmaat zowel de binnen- als buitenkant van je auto schoon te maken zorg je er niet alleen voor dat de auto er mooi bij staat, maar ook nog eens lekker fris aanvoelt.

Waar je je auto zelf kunt wassen 

Je kunt je auto op verschillende plekken een flinke schoonmaakbeurt geven. Of je voorkeur nu uitgaat naar thuis of een wasbox, met deze flexibele opties maak je het jezelf makkelijk om je auto te wasbeurt te geven. 

Thuis je auto wassen 

 1. Kies de juiste plek: zoek een plek waar het water goed weg kan lopen, het liefst niet direct in het riool. Op die manier voorkom je dat het vuile water in de natuur terecht komt. 
 2. Gebruik milieuvriendelijke producten: kies autoshampoos en schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en geen schadelijke chemicaliën bevatten.
 3. Beperk het watergebruik: gebruik een emmer met water en autoshampoo in plaats van de tuinslang om water te besparen.
 4. Zachte materialen: gebruik zachte sponzen, microvezeldoeken en borstels om krassen op de lak te voorkomen. Gebruik geen harde materialen die schade aan de auto kunnen veroorzaken.
 5. Grondig afspoelen: spoel je auto goed af na het wassen om alle zeepresten en viezigheid weg te spoelen. Dit voorkomt vlekken en strepen en laat je auto mooi glanzen.

Zelf je auto wassen bij wasbox 

Als je geen ruimte hebt om thuis je auto te wassen, kan een openbare wasbox een goed alternatief zijn. Hier zijn wat handige tips:

 1. Kies een goede wasbox: zoek een schone en goed onderhouden wasbox.
 2. Bereid je voor: er zijn niet in iedere wasbox materialen beschikbaar. Check vooraf de website of neem voor de zekerheid alle spullen mee die je wilt gaan gebruiken zoals autoshampoo, een emmer, microvezeldoeken en geld voor de apparatuur.
 3. Begin met afspoelen: spoel je auto af met de hogedrukreiniger om losse viezigheid te verwijderen.
 4. Gebruik autoshampoo: zeep je auto in met autoshampoo en een spons of microvezeldoek. Werk van boven naar beneden en spoel de spons regelmatig uit.
 5. Spoel goed af: zorg dat je de auto goed afspoelt om alle zeepresten weg te krijgen en vergeet hierbij niet de velgen.
 6. Droog je auto af: gebruik een schone doek om je auto af te drogen. Zo vermijd je strepen.

De beste tips over hoe je je auto zelf kunt wassen

Hier zijn een paar handige tips om je auto zelf te wassen voor een glimmende auto zonder krassen of strepen:

 • Kies zachte materialen: gebruik zachte sponzen, microvezeldoeken en borstels om krassen op de lak te voorkomen.
 • Spoel eerst af: spoel je auto grondig af om los vuil en stof te verwijderen voordat je begint met wassen.
 • Gebruik de juiste autoshampoo: kies een autoshampoo van goede kwaliteit die veilig is voor je lak.
 • Werk van boven naar beneden: begin met het wassen van het dak en werk vervolgens naar beneden om te voorkomen dat vuil opnieuw op schoongemaakte delen terechtkomt.
 • Spoel regelmatig je spons uit: spoel je spons of doek regelmatig uit in schoon water om viezigheid te verwijderen en krassen te voorkomen.

Met deze eenvoudige stappen krijg je je auto spik en span zonder krassen of beschadigingen!

Belangrijk om te weten als je zelf je auto gaat wassen

Als je zelf je auto gaat wassen, zijn er een paar dingen waar je op kan letten om ervoor te zorgen dat je auto er glimmend uitziet zonder schade op te lopen:

 • Kies zachte materialen: door zachte sponzen en doeken te gebruiken voorkom je krassen op de lak.
 • Spoel grondig af: spoel je auto goed af voordat je begint met wassen om vuil en stof te verwijderen.
 • Vermijd direct zonlicht: je kunt je auto, voor het beste resultaat, wassen in de schaduw. Op die manier kun je watervlekken en strepen voorkomen. 
 • Gebruik de juiste autoshampoo: kies een autoshampoo van goede kwaliteit om je lak te beschermen.
 • Spoel regelmatig je spons uit: door je spons regelmatig uit te spoelen verwijder je vuilresten om krassen op de auto te voorkomen. 
 • Droog je auto goed af: gebruik een schone doek om je auto droog te maken om strepen te voorkomen.

Je auto wassen op straat kan leiden tot een boete

Voordat je je auto op straat gaat wassen, is het belangrijk om te weten aan welke regels je je moet houden. Op veel plekken mag dit namelijk niet vanwege de kans op milieuvervuiling. Dit komt voornamelijk voor op plekken waar het vieze water niet goed weg kan lopen of om te voorkomen dat de chemicaliën die in het water zitten, de natuur in verdwijnen. 

Als je toch betrapt wordt op het wassen van je auto op straat kun je een boete krijgen. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de regels in jouw buurt. Om een boete te voorkomen kun je het beste je auto wassen op een plek die daarvoor bedoeld is, zoals een autowasstraat of een wasbox. 

Twijfel over het auto wassen op straat? Check de APV!

Als je wilt weten of je je auto op straat mag wassen, kun je meestal het antwoord vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. Als je twijfelt, kun je het beste contact opnemen met de gemeente waarin je woont. In steden zoals Rotterdam, Nijmegen en Utrecht mag je je auto op straat wassen, maar dan het liefst wel met biologisch afbreekbare middelen om milieuvervuiling tegen te gaan. In Tilburg is het wel verboden om je auto op straat te wassen, ongeacht het de middelen die je gebruikt.

Veelgestelde vragen of zelf je auto wassen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

 • Hoe was je zelf een auto?

  Hier zijn eenvoudige stappen om zelf een auto te wassen:

  • Verzamel alle spullen die je nodig hebt: emmer, autoshampoo, zachte spons, tuinslang, microvezeldoeken.
  • Spoel de auto goed af met water.
  • Gebruik autoshampoo en een zachte spons om de auto te wassen, doe dit van boven naar beneden.
  • Spoel de auto opnieuw af met schoon water.
  • Droog de auto af met een microvezeldoek.
  • Optioneel: breng wax aan voor extra bescherming en glans.
 • Wat is beter: een wasbox of de wasstraat?

  De keuze tussen een wasbox of een wasstraat hangt af van verschillende onderdelen zoals persoonlijke voorkeuren, het gewenste resultaat en het budget. Hier zijn enkele redenen:

  Wasbox:

  • Je hebt zelf de controle over het wasproces. Je kunt zelf bepalen welke delen van je auto extra aandacht nodig hebben en hoe lang je aan ieder onderdeel besteedt.
  • Je kunt de auto beter poetsen. Omdat je de auto zelf wast, kun je ervoor zorgen dat alle delen van de auto goed worden schoongemaakt, inclusief moeilijk bereikbare plaatsen zoals velgen en onderkant van de auto.
  • Het wassen in een wasbox kan goedkoper zijn dan een bezoek aan een wasstraat, vooral als je alleen basisvoorzieningen zoals water en shampoo gebruikt.

  Wasstraat:

  • Een wasstraat is sneller en makkelijker dan zelf je auto wassen in een wasbox. Je hoeft alleen maar in de auto te blijven zitten terwijl de machine het werk doet.
  • Wasstraten gebruiken vaak speciale reinigingsmiddelen en technieken die soms meer effect hebben op het verwijderen van vuil en het beschermen van de lak van je auto.
  • Een ritje door de wasstraat kan veel sneller gaan dan wanneer je zelf je auto wast, wat handig kan zijn als je weinig tijd hebt.

  Een wasbox geeft meer controle over het schoonmaakproces, terwijl wasstraten gemak en snelheid bieden. Waar jouw voorkeur naar uit gaat hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, budget en de behoeften van je auto.

 • Waar kun je het beste je auto mee wassen?

  Je auto was je het beste met water en autoshampoo van goede kwaliteit. Deze speciale shampoos zijn gemaakt om vuil en vet eenvoudig te verwijderen zonder de lak van je auto te beschadigen. Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel. Deze kunnen agressief zijn en de beschermende waxlaag van je auto verwijderen. 

 • Kan ik mijn auto wassen met afwasmiddel?

  Liever niet. Afwasmiddel is speciaal ontworpen om hardnekkig vet en vuil van je service te verwijderen, wat kan betekenen dat het te agressief is voor de lak van je auto. Hier zijn een paar redenen waarom afwasmiddel geen ideale keuze is voor het wassen van je auto:

  • Afwasmiddel kan te sterk zijn voor de lak en beschermende coatings van je auto, waardoor ze kunnen worden aangetast en beschadigd.
  • Afwasmiddel kan wax en andere beschermende coatings van je auto verwijderen, waardoor de lak kwetsbaarder wordt voor krassen en beschadigingen.
  • Afwasmiddel kan resten achterlaten op de lak van je auto, wat zich kan uiten in strepen en vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

  Om je auto veilig en goed te wassen, is het beter om een autoshampoo van goede kwaliteit te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor auto's. Deze autoshampoos zijn mild genoeg om de lak niet te beschadigen, maar toch krachtig genoeg om vuil en vet gemakkelijk te verwijderen.

 • Hoe auto wassen zonder krassen?

  Om je auto te wassen zonder krassen te veroorzaken kun je het beste deze tips volgen:

  • Gebruik zachte materialen zoals microvezelsponsen.
  • Spoel je auto goed af voordat je begint met wassen.
  • Werk van boven naar beneden.
  • Gebruik autoshampoo van goede kwaliteit.
  • Spoel je spons regelmatig af.
  • Droog je auto met een zachte microvezeldoek.
 • Waar mag je je auto mee wassen?

  Je kunt je auto wassen met water en autoshampoo. Het gebruik van speciale autoshampoo is belangrijk omdat deze speciaal ontworpen is om vuil en vet goed te verwijderen zonder de lak van je auto te beschadigen. Vermijd het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel. Dit kan de lak namelijk beschadigen. Gebruik het liefst zachte sponzen of washandschoenen om krassen te voorkomen tijdens het wassen. 

 • Mag je je auto op straat wassen?

  Het hangt af van lokale wetten en regels of je je auto op straat een wasbeurt mag geven. Op sommige plekken mag het wel, terwijl het op andere plekken als een overtreding van milieuregels gezien kan worden. Controleer daarom altijd eerst de lokale regels voordat je je auto op straat wast.

 • Wat is de beste manier om je auto te wassen?

  De beste manier om je auto te wassen:

  1. Spoelen: begin met het afspoelen van je auto om los vuil weg te halen.
  2. Autoshampoo: kies een autoshampoo van goede kwaliteit om je lak te beschermen.
  3. Werk van boven naar beneden: begin bovenaan en werk naar beneden om druipend vuil te voorkomen.
  4. Zachte materialen: gebruik een zachte spons of een speciale washandschoen om krassen te voorkomen.
  5. Regelmatig spoelen: spoel je spons of handschoen regelmatig af in schoon water om vuil te verwijderen.
  6. Goed afspoelen: spoel de auto goed af om alle zeepresten te verwijderen.
  7. Drogen: droog de auto af met een microvezeldoek of zeem om strepen te voorkomen.
Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?