Koppel buiten met schade

Remvloeistof: essentieel voor je remsysteem

Goed werkende remmen zijn onmisbaar om veilig auto te kunnen rijden. Een essentieel onderdeel van het remsysteem is de remvloeistof. Wat doet deze vloeistof en hoe controleer je of het nog op peil is? Wanneer moet je remvloeistof vervangen worden en kun je dit zelf doen? Wij vertellen je graag meer.

Hoe werkt remvloeistof?

Een remsysteem werkt hydraulisch, dat wil zeggen op olie. Daarom wordt remvloeistof ook wel remolie genoemd. Als je remt verplaatst de remvloeistof zich, waardoor er uiteindelijk druk wordt uitgeoefend op de remschijven. Dit gaat gepaard met een enorme hitte. Remvloeistof mag niet gaan koken en heeft daarom een zeer hoog kookpunt.

Laat je remvloeistof door een vakman vervangen

De meeste remvloeistoffen zijn hygroscopisch. Dit betekent dat ze water opnemen uit de buitenlucht. Hoe meer water jouw remvloeistof heeft opgenomen, hoe slechter het werkt. Daarom moet je remvloeistof elke twee jaar vervangen worden. Dit luistert nogal nauw. Je kunt dit dus het beste aan een vakman overlaten. Het vernieuwen van de remvloeistof gebeurt meestal bij een onderhoudsbeurt.

Je remvloeistof controleren

Wanneer je te weinig remvloeistof hebt zal het handremlampje op jouw dashboard continu gaan branden. Los daarvan is het verstandig af en toe je peil te controleren. Je vindt het reservoir in de motorruimte van je auto, meestal ten hoogte van het rempedaal. Als dit reservoir niet tot het maximale peil gevuld is, dan heeft jouw auto meer remvloeistof nodig.

Je remvloeistof bijvullen

Je kunt de remvloeistof zelf tijdelijk bijvullen, maar het is wel zeer aan te raden om daarna een garage te bezoeken. Een verlaagd peil kan namelijk betekenen dat er een lekkage is in je remsysteem. Let ook goed op dat je niet verschillende soorten remvloeistof (DOT3, DOT4 of DOT5) door elkaar gebruikt. Schakel bij twijfel direct een garage in.

Zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat je remvloeistof op peil is en laat elke twee jaar je remvloeistof vervangen. Ook met een goede autoverzekering voorkom je onaangename verrassingen.

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Bekijk onze Autoverzekeringen
Vrouw met hond thuis leest