Remvloeistof vervangen

Essentieel voor je remsysteem.

Je remvloeistof regelmatig vervangen is van belang voor het onderhoud van je remsysteem. Hoe je dit doet, lees je hier.

Remvloeistof vervangen remsysteem

We vertellen je graag waarom remvloeistof vervangen zo belangrijk is. Goedwerkende remmen zijn onmisbaar om veilig auto te kunnen rijden. Een essentieel onderdeel van het remsysteem is de remvloeistof. Wat doet deze vloeistof en hoe controleer je of het nog op peil is? Wanneer moet je remvloeistof vervangen? En hoe vaak moet dit? Wij vertellen je graag meer.

Hoe werkt remvloeistof?

Een remsysteem werkt hydraulisch – op olie. Daarom wordt remvloeistof ook wel remolie genoemd. Als je remt, verplaatst de remvloeistof zich, waardoor er uiteindelijk druk wordt uitgeoefend op de remschijven. Dit gaat gepaard met een enorme hitte. Remvloeistof mag niet gaan koken en heeft daarom een zeer hoog kookpunt.

Waarom remvloeistof laten vervangen door een vakman?

De meeste remvloeistoffen zijn hygroscopisch. Dit betekent dat ze water opnemen uit de buitenlucht. Hoe meer water jouw remvloeistof heeft opgenomen, hoe slechter deze werkt. Daarom moet elke twee jaar je remvloeistof vervangen. Je kunt het remvloeistof vervangen het beste aan een vakman overlaten. Remvloeistof vervangen gebeurt meestal bij een onderhoudsbeurt.

Wanneer remvloeistof vervangen?

Je wil hoge kosten voor het vervangen van je remvloeistof natuurlijk het liefste voorkomen. Wanneer je te weinig remvloeistof hebt, gaat het handremlampje op jouw dashboard continu branden. Los daarvan is het verstandig om af en toe je peil te controleren. Je vindt het reservoir in de motorruimte van je auto, meestal ten hoogte van het rempedaal. Als dit reservoir niet tot het maximale peil is gevuld, heeft jouw auto meer remvloeistof nodig en moet je je remvloeistof vervangen.

Hoe remvloeistof vervangen?

Je kunt de remvloeistof zelf tijdelijk bijvullen, maar het is wel zeer aan te raden om daarna een garage te bezoeken. Een verlaagd peil kan namelijk betekenen dat er een lekkage is in je remsysteem. Let ook goed op dat je niet verschillende soorten remvloeistof (DOT3, DOT4 of DOT5) door elkaar gebruikt. Schakel bij twijfel direct een garage in.

Wanneer remvloeistof vervangen?

Zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en regel dat je remvloeistof op peil is. Om hoge kosten te voorkomen, laat je elke twee jaar je remvloeistof vervangen om je remweg te behouden. Ook met een goede autoverzekering voorkom je onaangename verrassingen.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.