LPG tanken

November 2023

Is rijden in een LPG-auto minder populair?

Vroeger dachten de bekende automerken dat de LPG-auto in de toekomst een populaire ontwikkeling zou worden. Niets bleek minder waar te zijn. In het jaar 2000 reden er nog 350.000 LPG-auto’s in Nederland. Dit is anno 2023 inmiddels gedaald naar minder dan 100.000. Zo rijdt in Nederland nog maar 1% van de auto’s op gas. Hoe komt het dat LPG-auto’s minder populair worden? En wat zijn de voor- en nadelen van LPG-auto’s? In deze blog vertellen we je hier meer over. 

Wat is LPG? 

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘autogas’ genoemd. LPG is een mengsel van propaan en butaan dat in een bepaalde verhouding wordt gemengd. Onder druk wordt het vervolgens vloeibaar en ontstaat er LPG.  

Wist je dat LPG een Nederlandse uitvinding is? In 1955 werd het geïntroduceerd door het bedrijf Bessel-Kok. Op dit moment zijn er ongeveer 1200 pompstations in Nederland waar je dit type brandstof kunt tanken.  

Populariteit van LPG-auto’s in Nederland 

In de jaren 80 en 90 waren LPG-auto’s enorm populair in Nederland. De prijs van LPG bleef vaak laag terwijl die van benzine en diesel juist stegen. LPG-auto’s hebben het zwaar gekregen door zuinige diesel-, hybride- en elektrische auto’s. Volgens Stichting Autogas Nederland zijn LPG-auto’s ook minder populair gaan worden omdat de overheid rijden met kleinere, duurzame auto’s stimuleert.  

Het rijden met LPG-auto’s zou voor zakelijke gebruikers aantrekkelijk moeten zijn, omdat er met deze auto's vaak meer gereden wordt en het dus voordeliger kan zijn dan een benzineauto. Dit zou ervoor zorgen dat de populariteit van LPG-auto’s enorm zou stijgen, omdat meer dan 60% van de nieuwe auto’s in Nederland zakelijk gebruikt worden. Toch is dit helaas niet gelukt, omdat er steeds minder aanbod is in nieuwe auto’s met een LPG-tank. Als je dan toch een LPG-tank wilt, moet deze apart ingebouwd worden.  

Dacia en Renault zijn op dit moment nog een van de weinige automerken die de LPG-auto in de catalogus hebben staan. 

Voordelen van een LPG-auto 

Uit een rapport van TNO blijkt dat LPG-auto’s milieubewuster rijden dan benzineauto’s. Een LPG-auto veroorzaakt bijna 9% minder CO2 uitstoot dan een benzineauto. Het rijden met bijvoorbeeld een dieselauto is steeds vaker niet toegestaan in milieuzones door de hoge CO2 uitstotingen. Met een LPG-auto heb je hier geen last van.  

Ook is LPG ongeveer 50% goedkoper dan benzine. Ondanks dat de wegenbelasting hoger is, kun je wanneer je meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, winst halen uit een LPG-auto. En in tegenstelling tot een volledige elektrische auto, kun je altijd weer met dezelfde auto teruggaan op benzine.  

Verder zijn de onderhoudskosten voor een LPG-auto lager dan van een benzine- of dieselauto. Dit komt door een hogere octaanwaarde in LPG, wat zorgt voor een betere verbranding in de motor. Hierdoor kan de motor langer meegaan. In Nederland kiest men niet zo vaak meer voor een LPG-auto, terwijl in landen om ons heen de LPG-auto juist weer in populariteit stijgt.  

Nadelen van een LPG-auto’s 

Een LPG-auto brengt in principe weinig nadelen met zich mee, maar het installeren van een LPG-tank kan wel hoog in de kosten oplopen. Het installeren van een LPG-tank kan namelijk alleen in een benzineauto. Hierdoor kunnen de kosten oplopen tot een bedrag van €3.000.  

Verder betaal je een hogere motorrijtuigenbelasting. De motor van een LPG-auto is namelijk zwaarder dan die van een auto met een andere tank. Wel is het zo dat de overheid de bestuurders met een moderne G3 installatie tegemoetkomt met een bedrag van ongeveer €440 per jaar. Deze regeling zal in 2026 vervallen.  

Houdt er ook rekening mee dat lang niet alle benzinestations LPG verkopen. In het buitenland kan het zelfs nog moeilijker zijn om LPG te tanken. In sommige landen, zoals Frankrijk, heb je een ander vulpistool. Het is daarom belangrijk om het juiste LPG-verloopstuk bij je te hebben.  

Tot slot verbruikt een auto op LPG meer dan een benzineauto. Bij het rijden op LPG verbruik je ruim 15-20% meer dan op benzine. Alsnog betaal je minder voor je brandstof omdat LPG nog altijd veel goedkoper is dan benzine. Het hogere verbruik van een LPG-auto is hierdoor dus niet per se een nadeel.  

Verzekering van LPG-auto 

Laat jij een LPG-tank installeren? Geef dit dan altijd aan bij je verzekeraar. Door het verhoogde gewicht en waarde van de auto kan het zijn dat de premie aangepast moet worden. Wil je de premie voor jouw LPG-auto weten? Bereken dan direct je premie!

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?