Laatst bijgewerkt op: 06-12-2022

Kosten elektrische auto

Bij Allianz Direct geniet je van:

  • 24/7 directe hulp en service

  • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Elektrisch rijden is populair. Wat zijn de kosten van een elektrische auto? Allianz Direct geeft je advies over de prijzen van een elektrische wagen.

Kosten elektrische auto

Wat zijn de kosten voor een elektrische auto? Kijk op Allianz Direct

Elektrisch rijden heeft de bijnaam prijzig te zijn, maar is dit wel het geval? Allianz Direct vertelt met welke kosten voor een elektrische auto je rekening moet houden. Lees snel verder voor de prijzen van een elektrische wagen en hoe je op de kosten kunt besparen.

De aanschafprijs van de elektrische auto

Een van de belangrijkste kosten van een elektrische auto is de aanschafprijs. De prijs van een elektrisch voertuig is vaak hoger dan een identieke auto op benzine. Dit heeft te maken met de kostbare accu die zich bevindt in het elektrische voertuig. Daarnaast zijn van de voordelige instapauto's op benzine nog een elektrische tegenhanger geproduceerd. Zo lijkt het verschil tussen benzine en elektrisch groter. Maar let op: wat betreft overige kosten (brandstof, onderhoud, et cetera) ben je vaak goedkoper uit met een elektrische auto dan een benzineauto. Hierdoor is het uiteindelijke verschil vaak miniem, of ben je zelfs goedkoper uit met een elektrische auto.

Kosten voor de elektrische auto met betrekking tot onderhoud

In een wagen met een verbrandingsmotor bevinden zich meer dan tweehonderd draaiende elementen in de aandrijflijn. Elk van deze onderdelen heeft onderhoud nodig en moet zo nu en dan vervangen worden. Bij een elektrische auto zijn slechts twintig draaiende elementen onder de motorkap aanwezig, waardoor de kosten voor de elektrische auto qua onderhoud een stuk lager zijn. Daarnaast hoef je geen olie te verversen, koppeling te vervangen en nieuwe distributieriem of bougies te plaatsen. De vervanging van het accupakket neemt verder een grote plek in bij de kosten voor de elektrische auto. Veel automerken bieden dan ook een uitgebreide garantie aan op de accu.

Kosten voor het opladen van de auto

De elektrische auto moet een opgeladen accu hebben om te kunnen rijden. Het opladen kun je doen met de elektriciteit van huis of bij een laadpaal. Het voordeligst is het om zelf een auto op te laden aan je eigen laadpaal, zeker als je over zonnepanelen beschikt. Een publieke laadpaal is iets duurder, terwijl snelladen langs de snelweg het meest kostbaar is.

Fiscale voordelen bij de kosten voor een elektrische auto

Omdat de overheid elektrisch rijden wil stimuleren, profiteer je van een aantal handige voordelen bij de kosten voor een elektrische auto. Zo is er een aanschafsubsidie, een lagere bijtelling, geen bpm en geen wegenbelasting.

Een voordelige autoverzekering om kosten voor elektrische auto te besparen

Bij het kopen van een elektrische auto ben je verplicht om goed verzekerd de weg op te gaan. Bespaar op de kosten voor een elektrische auto door een voordelige autoverzekering af te sluiten bij Allianz Direct. Bereken meteen jouw voordelige premie.

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?