Opstalverzekering berekenen

De Opstalverzekeringen van Allianz Direct:

 • €0,- Eigen Risico

 • Verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage

 • Zonnepanelen gratis meeverzekerd

Vrouw praat aan de telefoon

Berekenen Opstalverzekering

De opstalverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht. Toch is een opstalverzekering wel aan te raden. Een opstalverzekering verzekert namelijk de woning en alles wat hieraan vastzit. In deze korte video leggen we verder uit wat een opstalverzekering inhoudt. Tevens vallen onder de dekking ook alle overige onroerende goederen op het terrein en in de woning, zoals schuren, schuttingen, leidingen, centrale verwarming en sanitair in keukens en badkamers. Wanneer je een opstalverzekering wilt afsluiten, moet je de opstalverzekering berekenen, want de premie is van diverse zaken afhankelijk.

Diverse soorten dekkingen

Ga je de opstalverzekering berekenen? Dan kom je diverse soorten dekkingen tegen. Bij een minimale opstalverzekering zijn misschien niet alle dekkingen inbegrepen, terwijl je met volledige opstalverzekering volledig bent gedekt. De opstalverzekering kan uit de volgende dekkingen bestaan:

 • Brandverzekering: dekking tegen brand, blikseminslag en ontploffing;
 • Uitgebreide gevarenverzekering: dekking tegen stormschade, diefstal en vandalisme;
 • Extra uitgebreide gevarenverzekering: dekking tegen waterschade en smelt- en schroeischade.
 • Allriskverzekering: een extra dekking tegen onheil, zoals schade aan fundering of glasbreuk.

Hoewel de opstalverzekering niet verplicht is, kunnen hypotheekverstrekkers wel een verplichting eisen. Zo zijn zij gegarandeerd dat de woning, die als onderpand dient, volledig wordt gerepareerd. Ook bij Allianz Direct kun je een opstalverzekering afsluiten, waarbij je woning goed is verzekerd.

Herbouwwaarde bij opstalverzekering berekenen

Bij een opstalverzekering berekenen, moet ook de herbouwwaarde, oftewel de verzekerde waarde van de opstal, worden berekend. Er moet worden vastgesteld wat de herbouwwaarde van de woning is als deze opnieuw moet worden gebouwd. De berekening van het verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar. Er zijn verzekeraars die werken met zogenoemde herbouwwaardemeters en bij sommige verzekeraars ben je voor een standaardbedrag verzekerd. Er zijn ook verzekeraars die het verzekerde bedrag baseren op gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), het kadaster en de WOZ-waarde. Bij Allianz Direct hoef je de herbouwwaarde niet opnieuw te berekenen.

Kosten opstalverzekering berekenen

Ga je de kosten opstalverzekering berekenen? Dan zijn er enkele zaken die hiervan afhankelijk zijn:

 • Gebruikte materiaal voor de woning, zoals hout, steen, rieten dak of pannendak;
 • De staat van het onderhoud van de woning;
 • De herbouwwaarde;
 • De stad of gemeente waarin de woning staat;
 • Een eigen risico bij de opstalverzekering en de hoogte daarvan.

Deze zaken bepalen uiteindelijk de hoogte van de premie. Woon je in een monumentaal pand? Dan kunnen sommige voorwaarden en ook premies weleens afwijken.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct
Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.