Vrienden in auto

Zo laat je een auto schorsen

Ga jij je auto een tijdje niet gebruiken? Dan kun je de auto laten schorsen. Dat kan voordelig zijn, aangezien je tijdens deze schorsing niet hoeft te voldoen aan verplichtingen als belasting, verzekering of APK-keuring. Hier lees je hoe je een schorsing aanvraagt en hoeveel het kost. Let op: door te schorsen zeg je niet automatisch je autoverzekering op. Vergeet dit dus niet te doen.

Schorsing aanvragen

Een schorsing vraag je aan via een loket of regel je online bij de RDW. Vraag je je schorsing liever aan bij een loket? Dan kun je kiezen uit een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten je mee moet nemen voor het afmelden van je auto.

Je kunt kiezen uit de volgende opties:
1.     Auto 1 jaar schorsen
2.     Auto 2 jaar schorsen
3.     Auto 3 jaar schorsen

Na jouw aanvraag gaat de schorsing direct in. De schorsing van je auto loopt ook automatisch af, na de periode die je hebt aangegeven. Hierna moet je direct weer voldoen aan alle (financiële) verplichtingen.

Kosten auto schorsen

De kosten die je betaalt voor het schorsen van een auto lopen uiteen. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud betaal je een ‘normaal tarief’. Is jouw auto 15 jaar of ouder? Dan betaal je een ‘laag tarief’.
Bekijk in dit overzicht van de RDW hoeveel een schorsing of verlenging in jouw situatie kost:

1 jaar
Laag tarief: €24,10
Normaal tarief: €73,10

2 jaar
Laag tarief: €48,20
Normaal tarief: €97,20

3 jaar
Laag tarief: €72,30
Normaal tarief: €121,30

Beëindig je de schorsing eerder, omdat je de auto voortijdig weer gebruikt? Dan krijg je geen geld terug.

Kenteken schorsen

Na aanvraag van de schorsing en het betalen van de kosten ontvang je een mail om je aanvraag te bevestigen. Zodra je een tweede mail van de RDW ontvangt (bevestiging) is je kenteken officieel geschorst. In dit document vind je ook de einddatum van de schorsing. Deze bevestiging is het bewijs van schorsing, dus belangrijk om te bewaren. Het kentekenbewijs (papier of plastic) blijft geldig tijdens en na de schorsing van de auto.

Schorsen? Vergeet je verzekering niet

Tijdens de schorsing stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch, maar je autoverzekering moet je handmatig pauzeren of opzeggen. Bij ons kun je je verzekering voor maximaal 6 maanden pauzeren. Verzeker je binnen deze periode geen auto meer? Dan stoppen we je verzekering en handelen alles netjes af. Je loopt met een schorsing dus geen enkel risico.

Was dit artikel nuttig?