Auto rijden na operatie

Wanneer mag het je weer autorijden na een operatie? Zorg dat je goed verzekerd bent.

Vrouw met open autoraam in wind

Meteen na een operatie de auto in stappen is vaak niet mogelijk. Zo kun je nog te veel pijn hebben of medicijnen gebruiken die je rijvaardigheid beïnvloeden. Ook ben je niet gedekt door je verzekering als je te vroeg de weg weer op gaat. Ben je benieuwd wanneer je wel weer auto mag rijden na een operatie? Lees dan verder!

Wanneer auto rijden na operatie aan de knie?

Autorijden na een knieoperatie mag pas als de knie volledig is hersteld. Dit houdt in dat autorijden na een knieoperatie soms een aantal weken niet mag. Na een knieprothese kan het herstel nog langer duren. Autorijden na een knieprothese kan in dit geval soms een aantal maanden niet. Loop je nog op krukken? Dan is het sowieso nog te vroeg. Wil je weer de weg op? Vraag dan altijd om advies van je arts. Alleen deze kan beoordelen of je klaar bent om weer auto te rijden. Als je het 100% zeker wilt weten kun je je ook officieel laten keuren bij het CBR.

Wanneer autorijden na een heupoperatie?

Een heupoperatie is behoorlijk ingrijpend. Autorijden na een operatie aan de heup is daarom de eerste zes weken sowieso uitgesloten. Na zes weken moet je vaak op controle bij de specialist. Deze kan je adviseren of autorijden na de heupoperatie weer mogelijk is. Ook hierbij geeft een officiele keuring bij het CBR uitsluitsel. Zo weet je zeker dat je veilig kunt autorijden en dat je verzekerd bent als je schade veroorzaakt.

Wanneer weer autorijden na operatie carpaal tunnel syndroom?

Autorijden na een operatie aan de hand of pols wordt pas aangeraden als je je hand niet meer in het verband draagt. Op de vraag 'wanneer weer autorijden na operatie carpaal tunnel syndroom?' is echter geen precies antwoord te geven. Dit hangt af van je herstel en dat is weer volledig persoonlijk. Laat dit daarom door je arts beoordelen. 

Wanneer autorijden na hernia operatie?

Wanneer autorijden na hernia operatie is afhankelijk van verschillende factoren. Ga er in ieder geval vanuit dat auto rijden na een operatie aan de rug een aantal weken tot maanden afgeraden kan worden door de arts.

Waar moet ik verder aan denken bij auto rijden na een operatie?

Als je wilt auto rijden na een operatie let je goed op mogelijk medicijngebruik: dit kan je rijvaardigheid beïnvloeden. Vraag bij twijfel altijd advies aan een arts. Hou er daarnaast rekening mee dat auto rijden na een narcose of een andere operatie, zoals een keizersnede, hartoperatie of kruisbandoperatie, ook niet mag. Je bent niet verzekerd als je nog niet helemaal hersteld bent en dan schade of een ongeluk veroorzaakt. De kosten kunnen in zo’n geval hoog oplopen. Ga dus bij twijfel de weg niet op of laat je ergens naar toe brengen door familie of vrienden. 

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.