Hoe ontstaat auto roest?

Als je je verzekert bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Koppel buiten met surfplank

Ten opzichte van oude auto's uit het verleden komt roest anno nu al een stuk minder voor. Hedendaagse auto's bestaan niet meer volledig uit metaal of ijzer: materialen die gevoelig zijn voor roest. Toch zit er altijd wel metaal en ijzer aan de auto, waardoor roest gemakkelijk ontstaat. Roest ontstaat vooral als ijzer en metaal onbeschermd is. Dit gebeurt wanneer de lak is beschadigd, door steenslag of schade door een aanrijding. Metaal en ijzer staan dan bloot aan invloeden van buitenaf, zoals vocht en lucht. IJzer oxideert, waardoor er een roestplek ontstaat die zich snel kan uitbreiden. Als er niets aan de roest op de auto wordt gedaan, ontstaat er een gat.

Anti roest behandeling auto

Wanneer je roest op de auto constateert, hoeft het niet altijd nodig zijn om hiervoor naar een garage te gaan. Als je de volgende stappen volgt, zijn plekken met roest op de auto snel verdwenen en heb je een professionele anti roest behandeling voor de auto uitgevoerd.

  • Schuur de roestplek met schuurpapier of een staalborstel. Schuur ook rondom de roestplek, zodat je zeker weet dat alle roest is verdwenen;
  • Breng nu een roestomvormer aan. Dit is om te voorkomen dat eventuele achtergebleven roest voor nieuwe schade zorgt. De roestomvormer kapselt de roest in en zet het om naar een grondlaag;
  • Breng een anti-roestprimer aan. De primer hecht zich aan de ondergrond en voorkomt nieuwe roestvorming;
  • Schuur en ontvet de plek opnieuw zodra de primer is uitgehard;
  • Koop een lakspuitbus in dezelfde kleur van je auto. Vergelijk de kleurcode met de kleur van je auto en spuit meerdere dunne lagen lak op de plek;
  • Breng, als de lak is uitgedroogd, nog een blanke lak aan. Deze lak beschermd de gekleurde lak en geeft de plek weer glans.

Voorkomen dat auto door roest wordt aangetast

Het beste is om te voorkomen dat je auto door roest wordt aangetast. Hiervoor is regelmatige controle van je auto op roest nodig – en dan vooral op gevoelige punten, zoals de bodemplaat, de bumpers en de autolak. Met een simpele lakstift kan schade aan de lak worden gerepareerd en kan auto roest worden voorkomen. Een goede autoverzekering afsluiten is ook onderdeel van het goed onderhouden van je auto en het voorkomen van auto roest. Zo kun je bij Allianz Direct gemakkelijk en snel een goede autoverzekering afsluiten.

 

 

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.