Autobanden oppompen

Waarom moet je je autobanden oppompen en hoe doe je dat? Lees hieronder verder om erachter te komen waarom het oppompen van je autobanden zo belangrijk is.

Autobanden oppompen

Autobanden oppompen is erg belangrijk. Iedere autoband verliest namelijk dagelijks lucht. Het is dus verstandig om regelmatig je bandenspanning te controleren en als het nodig is deze op te pompen. Waarom is het belangrijk dat je autobanden de juiste spanning hebben? En hoe pomp je jouw autobanden op? Allianz Direct geeft je graag meer informatie.

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk?

Met de juiste bandenspanning heeft je auto meer grip op het wegdek. Hierdoor heb je betere controle over je auto en ga je veiliger de weg op. Bovendien verbruik je met de juiste bandenspanning minder brandstof. De juiste spanning is dus ook goed nieuws voor je portemonnee en het milieu. Hoe weet je dat jouw banden de juiste spanning hebben?

Banden oppompen: een handig stappenplan

Probeer één keer per maand je bandenspanning te controleren. Doe dit bij voorkeur als je banden ‘koud’ zijn. Je banden zijn koud als je minder dan vijf kilometer hebt gereden. Bij de meeste benzinestations is een meter aanwezig om de spanning mee te controleren en de banden op te pompen. Het gebruik hiervan is niet altijd gratis, je kunt dan met muntgeld betalen. Zo ga je te werk:

  1. Controleer eerst welke spanning je autobanden moeten hebben. Dit staat in het onderhoudsboekje en aan de binnenkant van het portier. De gewenste spanning kan verschillen voor de achter- en voorwielen. Ook kan er bij volle bepakking een andere spanning wenselijk zijn.
  2. Stel de juiste spanning in bij de meter.
  3. Draai het dopje van het ventiel af.
  4. Plaats het mondstuk van de meter op het ventiel. De meter controleert de spanning en pompt er lucht bij als het nodig is. Meestal hoor je een piepje als dit klaar is.
  5. Herhaal dit voor de andere banden.

Banden oppompen in de winter

Als het kouder wordt, zakt de bandenspanning. Als een band bijvoorbeeld bij 20°C tot 2 bar is opgepompt (29psi), lees je bij 0°C misschien maar een spanning af van 1,8 bar (26psi). Als de bandenspanning laag is wanneer je controleert bij koud weer, pomp ze dan opnieuw op volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Ons advies:

  • Bij het aanbrengen van de bandenspanning met koude banden (temperatuur als de buitenomgeving), zet ze dan volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.
  • Breng je de bandenspanning aan in een warme garage of werkplaats, voeg dan 0,2 bar (3psi) toe aan de spanning die door de autofabrikant is aanbevolen. Zo zorg je ervoor dat je de koude temperatuur compenseert en met de juiste bandenspanning rijdt.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.