Autorijden tijdens zwangerschap

Hoe verder in de zwangerschap, hoe lastiger autorijden wordt. Hoe maak je je autorit zo comfortabel en veilig mogelijk?

Zwangere vrouw rijdt auto

Hoe verder in de zwangerschap, hoe lastiger het autorijden wordt. Waar moet je op letten als je zwanger in de auto stapt? Hoe maak je jouw autorit zo veilig en comfortabel mogelijk? En tot hoe ver in je zwangerschap is het nog verantwoord om auto te rijden? Allianz Direct vertelt je graag meer over autorijden tijdens de zwangerschap.

Wanneer is autorijden niet meer verantwoord?

Het advies luidt meestal: de laatste maand van de zwangerschap niet meer autorijden. Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert. Een zwangerschap kan je concentratie verminderen. Laat bij twijfel een ander rijden. Volg ook altijd het advies van je behandelend arts op. Onder deze omstandigheden kun je beter niet meer autorijden:

  • Hoge bloeddruk of hypertensie
  • Risico op vroeggeboorte
  • Zwangerschapskwalen of zwangerschapsziektes
  • Zwangerschap met een hoog risico
  • Slecht gecontroleerde diabetes
  • Ernstige bloedarmoede

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon autorijden. De baby in je buik wordt goed beschermd door het vruchtwater. Het vruchtwater vangt eventuele klappen op. Het dragen van een autogordel vormt geen gevaar voor je baby. Doe het heupgedeelte wel zo laag mogelijk op je buik en zorg dat er een ruimte van 25 centimeter is tussen je lichaam en het stuur.

Comfortabel autorijden tijdens de zwangerschap

Stel je stoel zo in dat je zo comfortabel mogelijk zit. Houd je rug zo recht mogelijk. Maak bij langere ritten wat meer tussenstops. Zo houd je je bloedsomloop op gang en voorkom je trombose. Ook kun je van autorijden last van je rug of bekken krijgen. Zit je als passagier in de auto, zet dan af en toe je stoel in de ligstand om deze lichaamsdelen rust te geven.

Wanneer mag je weer autorijden na de bevalling?

Hoe snel kun je weer autorijden na je bevalling? Dit verschilt uiteraard per persoon. Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.

Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken. Neem bijvoorbeeld een inzittendenverzekering. Hiermee zijn ook je passagiers verzekerd bij letsel en schade. Een nieuwe autoverzekering afsluiten is bij Allianz Direct in een paar eenvoudige stappen geregeld.

Was dit artikel nuttig?

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.