Dagwaarde auto berekenen

De dagwaarde is de waarde die de auto op dit moment heeft. Lees hier hoe je dit berekent.

Man rijdt achteruit auto

De dagwaarde is de waarde die de auto op dit moment heeft. Als je de dagwaarde van je auto wilt berekenen moet je rekening houden met een aantal factoren.

Waarde bepalen auto

Zo zijn de leeftijd van de auto, het aantal gereden kilometers, de accessoires, de staat van het onderhoud en zeker ook de populariteit van het model van belang als je de dagwaarde van je auto wilt berekenen. De dagwaarde laat vervolgens zien wat het ongeveer kost om een vergelijkbare, vervangende auto aan te schaffen.

Werkelijke waarde auto berekenen

Waarom zou je de dagwaarde van je auto berekenen? Er zijn een aantal situaties waarbij het van belang is de dagwaarde van de auto te berekenen:

  • Situatie 1: Je verkoopt je auto. Door de dagwaarde van de auto te berekenen kun je de verkoopprijs van de auto vaststellen. De verkoopprijs hoeft uiteraard niet gelijk te zijn aan de dagwaarde, maar zo heb je een richtlijn.
  • Situatie 2: Je wilt een andere auto kopen. Als je de werkelijke waarde van de auto weet, voorkom je dat je te veel betaalt. Als je een auto bij een particulier aanschaft, betaal je meestal de dagwaarde. Koop je een auto bij een dealer of garage, betaal je vrijwel altijd een hoger bedrag dan de dagwaarde; de garage geeft vaak garantie en wil immers ook verdienen aan de verkoop.
  • Situatie 3: Er is schade ontstaan. Bij schade maken verzekeraars in bepaalde gevallen gebruik van de dagwaarde om de totale schadevergoeding te bepalen. Een schade-expert bekijkt wat de auto waard was voordat de schade aan het voertuig ontstond.
  • Situatie 4: De auto is total loss verklaard. Als je auto total loss is gereden en de auto niet onder de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling valt, stelt de schade-expert twee bedragen vast: de dagwaarde en de restwaarde. De dagwaarde is hierbij de waarde van de auto voordat het ongeval plaatsvond. De restwaarde is de waarde van de auto na het ongeval. De autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening tijdens het vaststellen van de schadevergoeding. Deze betaalt het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde. Het bedrag dat over is, wordt betaald door de opkoper van het 'wrak'. 

Dagwaarde auto berekenen ouder dan 12 jaar

Is jouw auto ouder dan 12 jaar en heb je een grote schade? Dan kun je het bepalen van de dagwaarde het beste door een schade-expert laten berekenen: het onderhoud speelt namelijk een grote rol. Is jouw auto goed onderhouden? Dan kan de schade-expert meer waarde aan de auto toekennen.

Heb je schade? Neem dan online contact op met onze klantenservice. Als het nodig is, schakelen wij een schade-expert in.

Vrouw ruikt buiten aan kruiden

Premie Alert: nooit meer te veel betalen

Niemand wil te veel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.