Familie buiten plezier

Dagwaarde auto berekenen?

Lees waar je rekening mee moet houden.

De dagwaarde is de waarde die de auto op dit moment heeft. Bij de dagwaarde auto berekenen hou je rekening met een aantal factoren. Zo zijn de leeftijd van de auto, het aantal gereden kilometers, de accessoires van de auto en de staat van het onderhoud voor het berekenen van de dagwaarde van belang. De dagwaarde laat hierbij zien wat het ongeveer kost om een vergelijkbare, vervangende auto aan te schaffen.

Waarom de dagwaarde van de auto berekenen?

Er zijn een aantal situaties waarbij het van belang is de dagwaarde van de auto te berekenen, die we hieronder toelichten.

  • Situatie 1 - Je verkoopt je auto. Door de dagwaarde van de auto te berekenen kun je de verkoopprijs van de auto vaststellen. De verkoopprijs hoeft hierbij niet direct gelijk te zijn aan de dagwaarde.
     
  • Situatie 2 - Je wilt een andere auto kopen. Als je een andere auto wilt kopen, is het van belang om de dagwaarde van de auto te weten. Op deze manier voorkom je dat je te veel voor de wagen betaalt. Als je een auto bij een particulier aanschaft, betaal je meestal de dagwaarde. Indien je het voertuig bij een dealer of garage koopt, betaal je vrijwel altijd een hoger bedrag dan de dagwaarde. De garage wil immers ook verdienen aan de verkoop.
     
  • Situatie 3 - Er is schade aan je auto ontstaan. De dagwaarde is bij de autoverzekering van belang. Als er namelijk schade aan de auto is ontstaan, maken verzekeraars gebruik van de dagwaarde bij de autoverzekering om het bedrag van de schadevergoeding te bepalen. Een schade-expert bekijkt wat de auto waard was voordat de schade aan het voertuig ontstond.
     
  • Situatie 4 - De auto is total loss verklaard. Als je je auto total loss hebt gereden en de auto niet onder de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling valt, stelt de schade-expert twee bedragen vast: de dagwaarde en de restwaarde. De dagwaarde is hierbij de waarde van de auto voordat het ongeval plaatsvond. De restwaarde is de waarde van de auto na het ongeval. De autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening tijdens het vaststellen van de schadevergoeding.

Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar

Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar berekenen? In dat geval kun je het beste een schade-expert naar de auto laten kijken om te zien hoe hij onderhouden is. Bij de dagwaarde van een auto berekenen speelt immers het onderhoud van de auto een grote rol. Een goed onderhouden auto is meer waard dan een slecht onderhouden wagen. In dat geval kan de schade-expert meer waarde aan de auto toekennen. Neem voor het berekenen van de dagwaarde van de auto contact op met de medewerkers van Allianz Direct.

Premie Alert: nooit meer teveel betalen!

Niemand wil teveel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.

Lees meer over Premie Alert
Vrouw ruikt buiten aan kruiden