Wat staat er op een energielabel auto?

Verzeker je auto bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Vrouw doet yoga

Ga je voor het nieuwe jaar een nieuwe auto aanschaffen? Het energielabel auto voor 2020 geeft dan diverse zaken aan. Ten eerste is dat natuurlijk het model auto en de brandstofsoort. Verder volgen de autofabrikant, het verbruik in liters brandstof per honderd kilometer en het brandstofverbruik in kilometers per liter. Daarna volgt de energieklasse en de CO²-uitstoot per gram per kilometer.

Het is belangrijk om te letten op de energieklasse op de energielabel auto. Hieraan kun je direct aflezen hoeverre een auto zuinig is ten opzichte van een vergelijkbaar, gemiddeld model. Bekijk je de energielabel voor een auto in 2020 en zie je energielabel G voor de auto? Dan weet je direct dat je met een erg onzuinige auto van doen heeft.

Energieklasse op het auto energielabel

De energieklasse geeft de zuinigheid van de auto aan in vergelijking met een standaard en vergelijkbaar model. Daarom wordt het energielabel auto ook wel het zuinigheidslabel voor de auto genoemd. Hierbij kun je ervan uitgaan dat energielabel C voor een auto, samen met energielabel D, ongeveer het gemiddelde inhoudt. Een overzicht van de energieklassen op het zuinigheidslabel auto:

  • Energielabel A auto: minstens 20% zuiniger;
  • Energielabel B auto: tussen 20% – 10% zuiniger;
  • Energielabel C auto: maximaal 10% zuiniger;
  • Energielabel D auto: maximaal 10% minder zuinig;
  • Energielabel E auto: tussen 10% – 20% minder zuinig;
  • Energielabel F auto: 20% tot 30% minder zuinig;
  • Energielabel G auto: meer dan 30% minder zuinig.

Je ziet: energielabel A is voor een auto het meest zuinig. Ook energielabel B is voor een auto zuinig. Daarentegen moet je juist niet gaan voor energielabel G voor een auto. Dit is de meest onzuinige auto die er is.

Staar je niet blind op het energielabel van de auto

Het energielabel van de auto die je op het oog hebt, is uiteraard belangrijk, maar er zijn meerdere factoren die de zuinigheid van de auto bepalen. Het energielabel van de auto is gebaseerd op metingen in een laboratorium en wil in de praktijk nogal eens afwijken. Er zijn websites waar je een vergelijking kunt maken tussen het energielabel van een auto en de praktijk. Daarnaast is je rijstijl ook van belang voor de zuinigheid. Het is daarom ook belangrijk om je rijstijl aan te passen, zodat je minder brandstof verbruikt. Er zijn enkele verzekeraars die een goedkopere premie voor de autoverzekering bieden wanneer je in een energiezuinige auto rijdt. Vergelijk de autoverzekeringen van Allianz Direct om te zien hoe dit voor je situatie uitkomt.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.