Koel­vloeistof bijvullen: hoe moet dat?

Onderhoud én verzeker je auto goed:

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Man buiten op straat met waarschuwingsbord

Regelmatig onderhoud is voor iedere autobezitter belangrijk. Het meeste onderhoud wordt in de garage gedaan, maar koelvloeistof bijvullen kun je helemaal zelf doen. Koelvloeistof bijvullen: hoe moet dat? Dat lees je hieronder. Wanneer koelvloeistof bijvullen? Waar koelvloeistof bijvullen en hoe vaak koelvloeistof bijvullen? Dat zijn belangrijke vragen als je besluit zelf de koelvloeistof van je auto in de gaten te houden. Wij helpen je op weg!

Wanneer koelvloeistof bijvullen?

Wanneer de koelvloeistof moet worden bijgevuld hangt af van meerdere factoren, waaronder hoe vaak je rijdt en wat de temperatuur buiten is. Het is echter aan te raden maandelijks te controleren of het peil bij een koude motor tussen het minimum en het maximum zit. Zit er minder in? Dan moet je de koelvloeistof bijvullen.

Hoe koelvloeistof bijvullen?

Koelvloeistof bijvullen is erg makkelijk. Er zijn echter wel een paar dingen die je moet weten:

  • Vul met twee middelen: je kunt koelvloeistof bijvullen met water of koelvloeistof
  • Let op: nooit koelvloeistof bijvullen met warme motor
  • Neem de tijd voor het bijvullen van koelvloeistof

Koelvloeistof bijvullen met warme motor is een fout die je niet wilt maken. Is je motor nog warm? Dan kun je ernstige brandwonden oplopen bij het koelvloeistof bijvullen door rondvliegende koelvloeistof.

Welke koelvloeistof bijvullen?

Welke koelvloeistof je moet bijvullen is gemakkelijk te zien. Zowel water als koelvloeistof is in orde. Gebruik je water? Zorg dan dat je in de winter antivries toevoegt. Kies je voor koelvloeistof? Maak dan een keuze aan de hand van de kleur van de koelvloeistof in je auto. Er zijn verschillende kleuren en je ziet tijdens het koelvloeistof bijvullen al snel welke jouw auto nodig heeft.

Hoe koelvloeistof bijvullen?

Draai met een doek de dop van het koelvloeistofreservoir open en laat eventuele opgebouwde druk ontsnappen. Vul daarna het reservoir tot ergens tussen het minimum en maximum. De koelvloeistof zet tijdens het rijden uit door de warmte. Vul het reservoir daarom nooit maximaal. Vervolgens hoef je alleen de dop weer goed vast te draaien en voilà – je bent klaar met koelvloeistof bijvullen!

Met een goed onderhouden auto met de juiste hoeveelheid koelvloeistof ga je veilig de weg op. Zorg er wel voor dat je auto goed is verzekerd. De autoverzekeringen van Allianz Direct hebben goede voorwaarden en een scherpe premie.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.