Grip op de weg? Een goed bandenprofiel!

Grip op je verzekering bij Allianz Direct:

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • 24/7 directe hulp & service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Dochter en moeder op skateboard

Rij je op versleten banden? Dan neem je een risico, want met een slecht bandenprofiel heb je minder grip op de weg. Het is daarom belangrijk regelmatig jouw autobanden profiel te controleren. Hoe diep moet het profiel van je banden zijn? En hoe meet je dit?

Rijden op versleten banden

Met versleten banden heb je minder grip op de weg. Banden met te weinig profiel kunnen het water op de weg niet goed kwijt. Je hebt daardoor met versleten banden meer kans om last te krijgen van aquaplaning. Je kunt zo in ernstige slippartijen terecht komen. Wanneer hebben je autobanden te weinig profiel?

Hoe diep moet het bandenprofiel zijn?

De wettelijke eis is dat je bandenprofiel minimaal 1,6 millimeter diep is. Maar feitelijk ben je dan al een gevaar op de weg. Onder de 3 millimeter hebben je banden beduidend minder grip. Allianz Direct raadt je daarom aan om bij een profiel onder de 3 millimeter je banden te vervangen. Vervang je winterbanden als je 4 millimeter profiel hebt.

Hoe meet je de diepte van je bandenprofiel?

Bij de autospeciaalzaak zijn apparaatjes te koop om de diepte van je bandenprofiel te meten. Je kunt kiezen voor een eenvoudig schuifmaatje of een digitale meter. Zorg voordat je gaat meten dat je banden de juiste spanning hebben. Draai je voorwielen zover mogelijk naar buiten, dan kun je er beter bij. Meet hierna in de hoofdgroef de diepte van je profiel. De hoofdgroef is de groef in het midden van je autoband. Controleer om de twintig centimeter de diepte van de hoofdgroef.

Waar nog meer op letten?

Elke band heeft ook een indicator in de hoofdgroef: de TWI (Tread Wear Indicator). Dit is een stukje rubber van 1,6 millimeter hoog. Als deze begint te slijten dan is de diepte van het profiel onder de wettelijk verplichte 1,6 millimeter. Check ook of je banden niet schuin afgesleten zijn. Als dit het geval is moeten ze vervangen worden. Er mag ook niet te veel verschil zitten tussen de diepte van het profiel van de verschillende banden; maximaal 3 millimeter.

Door regelmatig je bandenprofiel te controleren, verklein je de kans op een ongeluk. Mocht je toch een aanrijding hebben, dan wil je goed verzekerd zijn. Je autoverzekering afsluiten is bij Allianz Direct in enkele eenvoudige stappen geregeld!

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.