Overschrijvings­bewijs kwijt

Wat kun je doen als je het overschrijvingsbewijs kwijt bent? Dat en meer over het overschrijvingsbewijs lees je hier!

Stel bij witte auto

Sinds 1 januari 2014 krijg je van de RDW een kentekenbewijs op creditcardformaat. In voorgaande jaren zijn er andere documenten afgegeven, waaronder het overschrijvingsbewijs dat nodig is voor de verkoop van je auto. Ben je het overschrijvingsbewijs kwijt? Zo vraag je een nieuwe aan.

Kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014

Momenteel bestaat het kentekenbewijs dat de RDW uitgeeft uit de volgende onderdelen:

  • Kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard): dit kaartje moet je altijd bij je hebben als je de weg op gaat.
  • Tenaamstellingscode: deze code is nodig bij overschrijving van het kenteken op een andere naam. Dit gedeelte bewaar je thuis. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en ontvang je gedeeltelijk bij het op naam zetten (eerste 4 cijfers) en gedeeltelijk als je de kentekencard ontvangt (laatste 5 cijfers).
  • Kentekenbewijs deel 2: dit papieren deel ontvang je alleen als je een voertuig uitvoert. Dit document bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd.

Kentekenbewijs tot 1 januari 2014

Voor 1 januari 2014 bestond het kentekenbewijs uit andere documenten, waaronder het  RDW overschrijvingsbewijs. Deze is vergelijkbaar met de tenaamstellingscode in de huidige documenten. Wanneer je jouw auto verkoopt, is de tenaamstellingscode of het overschrijvingsbewijs nodig om het kenteken van je auto op naam van de koper over te schrijven. Hiermee verkrijg je een vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs zijn de auto en de bijbehorende verplichtingen voor de koper. Ben je jouw vrijwaringsbewijs kwijt, of is je tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs kwijt? Je lees hieronder wat je kunt doen. 

Overschrijvingsbewijs kwijt

Als je de tenaamstellingscode kwijt bent, dan is dit simpel op te lossen door op de website van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode te downloaden. Je moet hiervoor met je DigiD inloggen. Je tenaamstellingscode kwijt zijn is dan snel weer opgelost. 

Ben je je RDW overschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je een nieuwe aanvragen. Het is nooit mogelijk om dezelfde code te krijgen, de RDW geeft namelijk maar één keer een bewijs van overschrijving. Je kunt wel online een vervangende code aanvragen bij de RDW. Log dan in met je DigiD.

Overschrijvingsbewijs Deel 2 kwijt

Je kunt ook een oud overschrijvingsbewijs kwijt zijn. Van 2004 tot 2014 was dit Overschrijvingsbewijs Deel 2. Voor Overschrijvingsbewijs Deel 2 gold hetzelfde als tegenwoordig voor de tenaamstellingscode. Je moet Overschrijvingsbewijs Deel 2 kunnen tonen om je auto te verkopen. Als je Overschrijvingsbewijs Deel 2 kwijt bent, ga je eveneens naar de website van de RDW en log je in met je DigiD. Hier vraag je een nieuw overschrijvingsbewijs aan. Je krijgt dan een nieuwe opgestuurd in de vorm van een kentekencard.

Overschrijvingsbewijs Deel 3 kwijt

Ben je het overschrijvingsbewijs kwijt van een auto van voor 1995? Dan kun je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt zijn. Dit was het deel van het kentekenbewijs dat je altijd thuis moest bewaren. Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.