Alles over de radiateur

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer

Wat is een radiateur precies en wat komt er allemaal bij kijken? Allianz Direct vertelt je alle ins en outs over de radiateur in je auto.

Stelletje buiten

Een motor moet gekoeld worden om te functioneren. Dit gebeurt met het koelsysteem. Een belangrijk onderdeel van het koelsysteem is de radiateur. Wat doet een radiateur precies? En hoe kan een radiateur kapot gaan? Wat kost het om je radiateur te repareren of te vervangen? En kun je dit zelf doen? Op al deze vragen geeft Allianz Direct je graag antwoord!

 

Wat doet een radiateur precies?

Een draaiende motor genereert veel warmte. Het koelsysteem zorgt dat de motor niet oververhit raakt. Langs de cilinders loopt koelwater. Dit water wordt daar weer warm en komt met behulp van de waterpomp in de radiateur terecht. Deze bestaat uit kleine buisjes met daartussen lamellen. De rijwind zorgt dat het water in de radiateur weer afkoelt en opnieuw zijn werk kan doen in de motor.

Veel voorkomende mankementen

Het meest voorkomende mankement bij een radiateur is een lekkage. Vooral als een radiateur wat ouder en wat meer roestig is, kan dit gebeuren. Een veel voorkomende oorzaak is steenslag. Een radiateur kan ook dicht komen te zitten door insecten. Als er iets mis is met de radiateur dan zal je auto doorgaans oververhit raken. Pak het meteen aan, anders kan je motor veel meer schade oplopen.

Je radiateur (laten) repareren en vervangen

Je kunt een lekke radiateur repareren door het lek te dichten. Er zijn verschillende afdichtmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld een vloeistof of een pil. Dit werkt echter maar tijdelijk en uiteindelijk zal je radiateur vervangen moeten worden. Werkt je radiateur niet goed omdat het vol insecten zit? Je kunt deze dan voorzichtig verwijderen met een niet al te harde borstel. Als je te hardhandig te werk gaat dan loop je kans een lek te veroorzaken.

Of je zelf je radiateur kunt vervangen, is afhankelijk van de leeftijd van uw auto. Bij moderne auto’s is de radiateur meer ingebouwd in de motor. Je kunt dit dan beter aan een vakman overlaten. Als je een oudere auto hebt en een beetje handig bent, dan kun je hem ook zelf vervangen. Dit is een kwestie van enkele bouten losdraaien en slangen ontkoppelen.

Bijkomende kosten

Laat je het liever aan een professionele monteur over? Een nieuwe radiateur kost rond de €150,-. Aan arbeidskosten ben je tussen de €120,- en €150,- kwijt. Bij het vervangen van je radiateur moet ook opnieuw koelvloeistof in je motor worden gedaan. Dit kost ongeveer €60,-. De totale kosten bedragen dus ongeveer €350,-. Zelf kiezen waar je dit laat doen? Sluit dan de aanvullende dekking Vrije reparatiekeuze af.

Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.