Laatst bijgewerkt op: 21-02-2023

Tips om je elektrische auto op te laden

Hoe laad je de auto zo voordelig mogelijk op? Allianz Direct geeft je handige tips voor een elektrische auto opladen en het besparen van kosten op de auto.

Vrouw met surfboard

De beste tips voor een elektrische auto opladen

Het opladen van een elektrische auto is aanzienlijk voordeliger dan de auto tanken met benzine of diesel. Hoe zorg je ervoor dat de levensduur van de batterij zo lang mogelijk op topniveau behouden blijft? Allianz Direct geeft je tips voor een elektrische auto opladen.

Zorg dat de batterij zich tussen de 20 en 80 procent bevindt

Een van de belangrijkste tips voor een elektrische auto opladen, gaat over de laadtoestand van de batterij. De kwaliteit van de chemische samenstelling in een lithiumbatterij wordt na verloop van tijd minder. Door de batterij voortdurend tussen de 20 en 80 procent te houden, blijft deze gedurende een langere tijd gezond dan wanneer je de auto continu volledig vollaadt of leegrijdt.

Behoud de ideale waarde voor de batterij in de elektrische auto

De vorige tip voor een elektrische auto opladen betekent echter niet dat je nooit de auto volledig mag opladen of de batterij leeg mag rijden. Dit is geen enkel punt. Belangrijk is hierbij dat je de batterij niet op één van de twee extremen laat staan. Een van de volgende tips voor een elektrische auto opladen, is dan ook om bij een volledig lege batterij de accu zo snel mogelijk op te laden, terwijl je bij een 100 procent opgeladen auto zo snel mogelijk op pad gaat. Bij sommige elektrische auto's heb je de optie om zelf te bepalen tot welke hoeveelheid de batterij zich mag opladen. Bij dagelijks gebruik is een maximum van 80 procent voldoende, bij een lange autorit is 100 procent een goede keuze.

Tips voor elektrische auto opladen bij hitte

Hoewel de elektrische wagen ook voor extreme temperaturen is gebouwd, kan verkeerd gebruik er wel toe leiden dat de levensduur van de batterij verkort. Bekijk allereerst of de elektrische auto over actieve vloeistofkoeling beschikt. De actieve vloeistofkoeling zorgt er namelijk voor dat een elektrische auto bij zelfs 40 graden Celsius nog met gemak aan een snellader gekoppeld kan worden. Een snellader creëert een aanzienlijke hoeveelheid hitte, waardoor de cellen in een batterij al snel oververhit raken.

Vrieskou en tips voor een elektrische auto opladen

Niet alleen bij extreme hitte, maar ook na een koude nacht raden we aan om niet direct de elektrische auto op te laden aan een snellader. Een slimme batterij kan echter wel het laadvermogen begrenzen om schade te voorkomen. Informeer wat voor batterij er in je elektrische auto geplaatst is en of er actieve batterijverwarming aanwezig is.

Bespaar op de kosten voor een elektrische auto

Door de levensduur van de batterij in de elektrische auto te verlengen, bespaar je op de kosten voor onderhoud van je voertuig. Zorg bovendien dat je een voordelige autoverzekering afsluit om de prijzen voor je wagen zo laag mogelijk te houden. Bereken nu je voordelige premie bij Allianz Direct.

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?