Man in auto

Vermogen van je auto: Verkeersregels voor PK's en Kwh

Vermogen van je auto: Heb je weleens het vermogen van je auto berekend? 

Hoeveel vermogen heeft je auto? Dat is voor de één heel belangrijk, voor de ander wat minder. Sommige automobilisten houden van auto’s met veel vermogen, waarbij ze de auto echt kunnen ‘voelen’. Andere automobilisten hebben niet veel vermogen nodig, vanwege de korte ritten die zij met hun auto maken. Waarom zou je een auto met veel vermogen willen rijden en wat levert het je op?

Wat zegt het vermogen over je auto?

Als er wordt gesproken over het vermogen van een auto, spreek je over pk’s en kW’s. Sinds de jaren 70 is het verplicht om het vermogen van de auto in kilowatturen weer te geven naast het aantal paardenkrachten. Wat zegt dit vermogen dan over je auto? Hoe meer vermogen en dus hoe meer kilowatturen, hoe harder de auto kan over het algemeen gaat. Natuurlijk telt hierbij ook het gewicht van de auto mee. Hoe zwaarder de auto, hoe minder hard de auto gaat. In principe heb je in het dagelijkse verkeer niets aan een auto die meer dan 150 kW heeft.

Pk’s en kW’s

Misschien zeggen aangegeven kilowatturen je niet altijd evenveel en vind je paardenkrachten vele malen duidelijker (of juist andersom). Allianz Direct helpt je graag om dit op de goede manier om te rekenen. Je kunt hiervoor verschillende omrekensystemen gebruiken die online te vinden zijn, maar je kunt dit ook zelf eenvoudig berekenen. Houd daarvoor de volgende regel aan: één kilowattuur staat ongeveer gelijk aan 1,36 pk. Dus als uw auto 45 kW heeft, heeft deze 61 pk.

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in slechts 2 minuten en sluit direct af.

Bereken je premie
Man met laptop