Wegenbelasting elektrische auto

Zoek je een autoverzekering voor je elektrische auto? Bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Vrouw praat aan de telefoon

Voor een elektrische auto betaal je dan misschien een hogere aanschafwaarde, een elektrische auto is wel goedkoper in het gebruik en het onderhoud dan een gemiddelde brandstofauto. Zo heeft een elektrische auto bijvoorbeeld minder onderdelen die je moet onderhouden en je hoeft er de komende jaren geen wegenbelasting voor te betalen.

Motorrijtuigenbelasting elektrische auto

De officiële term voor wegenbelasting is ‘motorrijtuigenbelasting’. Zodra een auto op jouw naam staat, ben je verplicht deze belasting te betalen. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van de brandstof die je (elektrische) auto nodig heeft en het gewicht van de auto.

Berekening wegenbelasting (elektrische) auto

Ook je woonplaats speelt mee in de berekening voor de wegenbelasting: provincies stellen elk jaar zelf het tarief voor de provinciale opcenten vast. De opcenten is het deel van de wegenbelasting dat naar de provincies gaat. Wegenbelasting betaal je per maand of per kwartaal, vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat.

Wegenbelasting elektrische auto 2020

Betaal je ook wegenbelasting voor een elektrische auto? Op die vraag is nog geen definitief antwoord te geven. Wel heeft het kabinet bepaald dat eigenaren van volledig elektrische auto’s tot en met 2024 geen wegenbelasting hoeven te betalen. Omdat elektrisch rijden bijdraagt aan een beter klimaat en milieu, hoopt de overheid met dit belastingvoordeel de aanschaf van volledig elektrische auto's te stimuleren.

Wegenbelasting elektrische auto 2021

2025 is een overgangsjaar waarin je een korting van 75% op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. Rijd jij een hybride auto met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer? Dan krijg je tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting.

Wegenbelasting elektrische auto vs. brandstofauto

Hoeveel dat gebrek aan wegenbelasting voor een elektrische auto scheelt? Op de website van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel wegenbelasting je nu voor je (brandstof)auto betaalt. Ook kun je hier je wegenbelasting 2021 berekenen. Houd je kentekenbewijs bij de hand, die heb je nodig bij het invullen van de vragen. Mocht je een auto op het oog hebben, kun je de advertentie erbij pakken voor alle gegevens. Zorg ook dat je je auto goed verzekerd als je deze eenmaal gekocht hebt. Bekijk al onze autoverzekeringen en kies wat het beste bij jouw nieuwe elektrische auto past.

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.