Vrouw buiten aan het strand

Wegenbelasting berekenen

Als je je verzekert bij Allianz Direct:
 • checkmark

  Standaard €0,- Eigen Risico

 • checkmark

  Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • checkmark

  Altijd vervangend vervoer bij schade

Als je een auto bezit, dan is het betalen van wegenbelasting verplicht. Wil je weten waarom en hoe het wordt berekend?

Waarom betaal je wegenbelasting?

Wegenbelasting bestaat in Nederland voor het onderhoud van bestaande én het aanleggen van nieuwe wegen. Niet alleen eigenaren van personenauto’s betalen wegenbelasting. Ook als je een vrachtwagen, motor, camper, bestelauto, rijdende winkel, bus of aanhangwagen boven de 750 kg (geen caravans of woonwagens) bezit, ben je wettelijk verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen.

Wanneer hoef je geen wegenbelasting te betalen?

Heb je een voertuig van ouder dan 25 jaar? Dan hoef je sinds kort geen wegenbelasting te betalen. De vrijstelling voor oldtimers is aangepast. Alle voertuigen die op 1 januari 2012 25 jaar en jonger zijn (vanaf 1 januari 1987) komen dan niet meer voor de wegenbelasting vrijstelling in aanmerking. Ook milieuvriendelijke auto’s die een lage CO2 uitstoot hebben hoeven niet te betalen. De overheid probeert op deze manier zuinig rijden te stimuleren. Voor elektrische auto's geldt een zogenaamd "nultarief". Voorwaarde is wel dat de elektrische energie alleen door een batterij of een brandstofcel wordt geleverd. Of door een verbrandingsmotor, die kan worden gevoed met waterstof.

Auto schorsen en geen wegenbelasting betalen
Staat er een auto op jouw naam, maar rijd je er niet mee? Dan kun je deze schorsen. Het eerste jaar schorsen kost €100 en elk volgend jaar €50. Je betaalt dan geen motorrijtuigenbelasting in deze periode. Je kunt dan ook je autoverzekering schorsen. Let op! Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg staan. De schorsing kun je opheffen wanneer je wilt. Vergeet dan niet je autoverzekering weer te activeren!

Hoe wordt de hoogte van wegenbelasting berekend?

Wegenbelasting wordt geheven over het bezit van een auto en niet over het gebruik. Of iemand nu veel rijdt of weinig, het bedrag is gelijk. Je hoeft pas wegenbelasting te betalen vanaf het moment, dat het voertuig op jouw naam staat. De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van:

 • De provincie waarin je woont
 • De brandstof waarop je auto rijdt
 • De gewichtsklasse van je auto
 • De leeftijd van je auto

Wil je je wegenbelasting berekenen? Dit is heel makkelijk! Vul je kenteken in en weet direct waar je aan toe bent. 

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Bekijk onze Autoverzekeringen
Vrouw thuis met krant