Overstroming auto

Juni 2024

Waterschade aan je auto: wat te doen bij extreme regenval en overstromingen

Zodra we in Nederland te maken krijgen met extreme regenval en overstromingen, kan dat al snel zorgen voor waterschade aan je auto. En dat kan natuurlijk een vervelende verrassing zijn. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je om moet gaan met waterschade en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Waterschade door extreme regenval

Bij hevige regen kunnen straten en parkeerplaatsen al snel in een rivier veranderen. Als je auto geparkeerd staat op een plek dat wat lager ligt of ergens waar het water snel kan ophopen, loop je risico op waterschade. Water kan onder andere via de deuren, ramen en zelfs de uitlaat je auto binnendringen, met schade aan elektronische apparaten, motoronderdelen en het interieur als gevolg.

Waterschade door overstromingen

Overstromingen kunnen voor nog meer schade aan je auto zorgen omdat het waterpeil snel kan stijgen en voertuigen mee kan slepen. Als je auto tijdens een overstroming te maken krijgt met zoveel water, kan dit leiden tot ernstige mechanische schade, interieurschade en zelfs tot totaalverlies.

Hoe kun je waterschade voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil je het water de baas zijn? Wat deze tips kun je waterschade aan je auto voorkomen:

  • Parkeer je auto op een veilige plek: parkeer je auto niet in laaggelegen gebieden of vlak bij een rivier als er hevige regenval wordt voorspeld.
  • Gebruik een garage: als je de mogelijkheid hebt, parkeer je auto dan in een garage of onder een carport om deze te beschermen tegen direct contact met regen of overstroming.
  • Houd de afvoerkanalen vrij: zorg ervoor dat alle afvoerkanalen bij je huis en op straat vrij zijn van bladeren en vuil om te voorkomen dat het water zich kan ophopen.

Wat te doen bij waterschade?

Heeft het water van je gewonnen? Zorg dan dat je zo snel mogelijk in actie komt om hele ernstige schade voor te zijn:

  • Maak je auto snel droog: als je auto door regen of overstroming nat is geworden, is het belangrijk om het interieur zo snel mogelijk te drogen om waterschade aan elektronische apparaten en de bekleding te beperken.
  • Laat je auto controleren: je kunt je auto voor de zekerheid na laten kijken door een monteur om te controleren op schade door water.
  • Neem contact op met je verzekeraar: waterschade aan je auto wordt gedekt door de Beperkt Casco en All Risk verzekering. Schade opgemerkt? Meld dan de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar.

Vergoeding bij waterschade  

Heb je te maken met waterschade aan je auto, maar heb je alleen de verplichte WA-verzekering? Dan wordt waterschade niet gedekt. Met een Beperkt Casco of All Risk verzekering ben je altijd goed verzekerd tegen schade die direct is veroorzaakt door hevige regenval, overstroming en modderstroom. Je auto is alleen verzekerd in deze gevallen, ook een aanrijding door hevige regenval wordt vergoed.

Door goed voorbereid te zijn en van tevoren de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de impact van waterschade aan je auto tijdens extreem weer verminderen. Maar vergeet niet; voorkomen is altijd beter dan genezen als het gaat om het beschermen van je auto. Bereken nu je premie binnen 2 minuten en sluit vandaag nog een autoverzekering af.  

Koppel in de auto

Stormschade aan je auto?

Heb je een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering? Dan ben je bij Allianz Direct ook verzekerd voor stormschade. Bij enkel een WA autoverzekering ben je dat niet.

Was dit artikel nuttig?