Stelletje op straat

Is mijn ruitschade gedekt?

Wat valt er onder de ruitschade dekking?

Als je je auto Beperkt Casco of All Risk hebt verzekerd dan ben je verzekerd voor veel voorkomende ruitschade. In dat geval geldt onderstaande informatie. Bij een WA autoverzekering valt ruitschade niet onder de dekking.

Voor deze schade betalen wij wél:

 • Reparatie van een gebroken of gebarsten ruit
 • Vervanging van een gebroken ruit
 • Schade door glasscherven

Voor deze schade betalen wij niet:

 • Putjes, krassen en vuil
 • Gebroken of gebarsten ruiten wanneer je tegelijk andere schade aan je auto hebt.

Wanneer je All Risk verzekerd bent is je auto ook verzekerd tegen ruitschade die is ontstaan na aanleiding van een aanrijding. Hou je er wel rekening mee dat dit van invloed kan zijn op jouw schadevrije jaren. Alle informatie over de dekkingen vind je terug in onze voorwaarden.

Door in te loggen in Mijn Account zie je welke dekkingen je voor je auto hebt gekozen.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen over ruitschade

Hopelijk helpen deze antwoorden je verder

 • Ik heb schade aan mijn autoruit, wat moet ik doen?

  Bekijk de stappen in deze korte video.

 • Heb ik een eigen risico bij ruitschade?

  Als je een Beperkt Casco dekking heb je geen eigen risico. Bij een All Risk dekking kun je hier vrijwillig voor kiezen. Dit eigen risico geldt wel alleen voor schades die onder deze dekking vallen. Lees er meer over in onze voorwaarden.

 • Er zit een putje in de ruit van mijn auto. Ben ik hiervoor verzekerd?

  Helaas zijn putjes in ruiten niet verzekerd. We vergoeden alleen bij een barst of een sterretje. Lees hier alles over in onze voorwaarden

 • Wanneer ben ik verzekerd voor ruitschade?

  Je bent verzekerd voor ruitschade als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering bij ons hebt afgesloten. Alleen dan wordt je ruitschade dus vergoed. Weet je niet zeker of je WA, Beperkt Casco of All Risk verzekering hebt? Dit vind je terug in je polisblad of in Mijn Account.

  Heb je een All Risk verzekering? Dan ben je ook verzekerd voor overige schade op je autoruit door van buiten komend onheil (bijv. krassen), alleen kan dit wel invloed hebben op je schadevrije jaren.

  Wanneer iemand anders de schade heeft veroorzaakt, doen we ons best om de schade te verhalen, zodat dit niet ten koste gaat van je schadevrije jaren.

  Verder is het goed om te weten dat een kras of klein putje niet onder de dekking van ruitschade valt en daarom niet wordt vergoed.  Heeft je auto een panorama- of schuifdak? Dan wordt een sterretje of breuk van de ruit ook behandeld als ruitschade.

  Wil je meer weten? Check de voorwaarden voor ruitschade op onze downloadpagina.

 • Ruitschade herstellen bij een andere garage?

  Wij adviseren je schade te laten herstellen bij een ruithersteller uit ons netwerk, zodat je in ieder geval zo snel en goed mogelijk geholpen wordt.

  Wil je toch liever je schade laten herstellen bij een andere monteur of garage? Dat kan met de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze.

  Heb je Vrije Reparatiekeuze? Dan worden de kosten 100% vergoed als je de schade laat herstellen bij de merkdealer of een andere hersteller die is aangesloten bij Bovag of Focwa. Is dit niet het geval? Dan betaal je €500 eigen bijdrage.

  Heb je geen Vrije Reparatiekeuze, maar kies je er toch voor om je schade bij een andere garage of monteur te laten herstellen? Dan betaal je €500 eigen bijdrage voor een moneteur of garage die is aangesloten bij Bovag of Focwa. Is de monteur of garage hier niet bij aangesloten? Dan krijg je geen vergoeding.

 • Ik heb Vrije Reparatiekeuze, waar mag ik dan mijn ruitschade laten repareren?

  Met deze dekking mag jij zelf kiezen waar je je schade laat herstellen. Dit moet wel een merkdealer of een garage zijn die aangesloten is bij BOVAG of FOCWA.