Schade en je Aansprakelijkheids­verzekering

Wil je iemand aansprakelijk stellen of ben je zelf aansprakelijk gesteld? Hier vind je het antwoord op jouw vragen over schade en de Aansprakelijkheidsverzekering.

Schade en aansprakelijkheidsverzekering

Vragen over aansprakelijkheid en schade?

We helpen je graag verder.

 • Wat houdt een aansprakelijkheidsverzekering in?

  Deze verzekering vergoedt schade als je iemand verwondt (letsel) of spullen van een ander beschadigt. En als je volgens de wet aansprakelijk bent voor deze schade. 

 • Wie vallen onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering?

  Onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering vallen jijzelf, je gezinsleden en andere huisgenoten. Ook een au pair is verzekerd (huispersoneel).

  Let op: huisgenoten zijn (pleeg- en stief)kinderen, logees en inwonende familieleden. Ook uitwonende studerende kinderen zijn verzekerd. Meerderjarige kinderen mogen niet getrouwd zijn. Schade veroorzaakt door kinderen jonger dan 14 jaar valt onder de aansprakelijkheid van de ouders. 

 • Ik (of een gezinslid) heb schade gemaakt bij iemand anders. Wat moet ik doen?

  Laat de tegenpartij, dus degene bij wie de schade veroorzaakt is, altijd eerst zijn of haar eigen verzekeraar inlichten. Vaak is de dekking dan hoger, doordat deze vaak met nieuwwaarde is. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering bij ons afgesloten? Alleen dan kun je ook schade die bij iemand anders is veroorzaakt online melden in Mijn Account. Als verzekeraar van jou, de veroorzaker, dekken we tot maximaal de dagwaarde. Als je de schade gemeld hebt, gaan we direct voor je aan de slag. Erken in de tussentijd geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding. 

 • Wat als ik schade door een ander heb aan mijn woonhuis?

  Heb je bijvoorbeeld waterschade door een lekkage bij de buurman? Dan betalen wij de kosten van de reparatie. Dit geldt zowel voor je woonhuis als je inboedel.

 • Ben ik ook gedekt voor schade door mijn huisdieren?

  Ja, je bent verzekerd voor schade die jouw huisdieren bij iemand anders hebben veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je hond zich losrukt en rent plotseling de straat op rent, waardoor een fietser gewond raakt.

 • Geldt een aansprakelijkheidsverzekering ook in het buitenland?

  Ja, deze verzekering biedt dekking in Nederland én in alle andere landen.

 • Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

  Alhoewel een Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is het onmisbaar in je dagelijkse leven. Je doet het niet expres, maar wanneer je per ongeluk schade bij een ander maakt en die ander jou aansprakelijk stelt, wil je hier goed voor verzekerd zijn. Wel zo fijn, want anders lopen de kosten hoog op. Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je hier goed voor verzekerd.

 • Ben ik ook verzekerd voor schade die is veroorzaakt tijdens het oppassen of logeren bij iemand anders?

  Ja, je bent met een aansprakelijkheidsverzekering ook verzekerd voor schade die is veroorzaakt tijdens het oppassen of tijdens logeren bij iemand anders.

 • Ik heb schade veroorzaakt terwijl ik een vriend aan het helpen was. Ben ik hiervoor verzekerd?

  Schade die je veroorzaakt tijdens een 'vriendendienst' is verzekerd tot maximaal € 35.000,-. Bijvoorbeeld wanneer je een vriend helpt om zijn wasmachine te tillen en deze stuk gaat, doordat je hem uit je handen laat vallen.

 • Ben ik ook verzekerd voor schade die door mijn eigen huis is veroorzaakt?

  Ja, je bent met een aansprakelijkheidsverzekering ook verzekerd voor schade die is veroorzaakt door je eigen woning. Bijvoorbeeld een dakpan die op de auto van de buurman valt.

  Let op: de woning moet wel in Nederland staan en je moet eigenaar zijn van de woning. 

 • Ben ik ook verzekerd voor schade aan geleende of gehuurde spullen?

  Schade aan geleende spullen is standaard verzekerd tot € 15.000,-. Schade aan gehuurde spullen is niet verzekerd.

 • Hoe zit het met schade door of met een motorvoertuig, (lucht)vaartuig of door een E-bike?

  Je bent met een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd voor schade door/met een motorvoertuig, (lucht)vaartuig of E-bike, als er geen andere verzekeringsplicht is (let op: we stellen hier grenzen aan, deze vind je in de voorwaarden). Verder ben je tot € 10.000 verzekerd voor schade die is ontstaan door joyriden of -varen, als je jonger bent dan 18 jaar en niet wilde stelen of verduisteren. Ook benje verzekerd voor schade die je als passagier veroorzaakt aan een motor- of (lucht)vaartuig.

 • Valt schade door opzet of misdrijf ook onder de aansprakelijkheidsverzekering?

  Nee, je bent niet verzekerd voor schade die is ontstaan door opzet of een misdrijf.

 • Valt schade aan mijn eigen spullen of die van mijn huisgenoten ook onde de aansprakelijkheidsverzekering?

  Nee, bij een aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen spullen of die van je huisgenoten. 

 • Valt schade door mijn auto ook onder de aansprakelijkheidsverzekering?

  Nee, je bent binnen een aansprakelijkheidsverzekering niet verzekerd voor schade die door jouw auto is ontstaan. Dit valt onder je autoverzekering (WA). 

 • Ben ik ook verzekerd voor schade die is onstaan door sport en spel?

  Nee, als je tijdens het sporten een medespeler verwondt, dan is dat niet verzekerd. Ook als je tijdens een sport- en spelsituatie de spullen van een ander kapotmaakt, is dat niet verzekerd. Is er schade of letsel aan een toeschouwer, of is er geen normaal spelverloop? Dan is er wel aansprakelijkheid en is de schade gedekt.

 • Hoe zit het met schade die is ontstaan tijdens werk?

  De aansprakelijkheid voor schade die ontstaat tijdens betaald werk is niet verzekerd. Aansprakelijkheid voor schade die is veroorzaakt tijdens vrijwilligerswerk is wel verzekerd. Je mag een kleine onkostenvergoeding krijgen voor het vrijwilligerswerk. 

 • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het schadebedrag?

  We stellen in overleg met jou het schadebedrag vast of we laten de schade door een deskundige bepalen. Ben je het niet eens met het bedrag dat de expert vaststelt? Dan kun je zelf een contra-expert inschakelen. Dit is een deskundige die je zelf inschakelt. Wij vergoeden de kosten hiervoor, in ieder geval tot het bedrag dat wij onze eigen deskundigen betalen. Stel het uurtarief van jouw contra-expert is €100,- en van onze expert €80,-, dan vergoeden wij tot €80,-.

  Ook betalen wij het schadebedrag uit dat de contra-expert vaststelt als dit hoger is dan wat onze expert bepaald heeft. Mits dit een verklaarbaar en in alle redelijkheid bepaald bedrag is.

  Meer informatie over het inschakelen van een eigen deskundige lees je in de voorwaarden

   

 • Heeft een aansprakelijkheidsverzekering schadevrije jaren/eigen risico?

  Nee, bij een aansprakelijkheidsverzekering geldt er geen eigen risico.

 • Wat is het maximale verzekerde bedrag bij een aansprakelijkheidsverzekering?

  Je bent verzekerd voor maximaal € 2.500.000. 

Vrouw thuis aan het relaxen

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder! Via de chat krijg je het snelst antwoord op al jouw vragen.

Heb je het antwoord op jouw vraag kunnen vinden?