Rotterdam, december 2020

Hier besparen Nederlanders het liefst op

Bijna driekwart van de Nederlanders (74%) bespaart het liefst op vaste lasten

 • Bezuinigen op energiekosten, abonnementen en boodschappen favoriet

 • Een vijfde (22%) maakt zich sinds COVID-19 zorgen om vaste lasten

 • Bijna de helft (44%) denkt dat verzekeringen goedkoper kunnen door overstappen

Hier besparen Nederlanders het liefst geld op

"Kan dit ook goedkoper?" Het is een vraag die Nederlanders zichzelf regelmatig stellen. Zeker in coronatijden letten veel mensen meer op de maandelijkse uitgaven. Uit onderzoek* van Allianz Direct blijkt dat ruim een vijfde (22%) van de Nederlanders zich sinds de komst van COVID-19 zorgen maakt om zijn of haar financiën. Maar waar besparen Nederlanders het liefst  op? 

Nederlander blij van besparen op vaste lasten

Wat blijkt: driekwart van de Nederlanders (74%) wordt blij van het besparen op vaste lasten. Ruim een vijfde (22%) probeert hier sinds de coronacrisis meer op te besparen. Van de verschillende zaken waar Nederlanders het liefst geld op willen besparen, is dit de top 5**:

 1. Energiekosten (55%)
 2. Abonnementen (51%)
 3. Boodschappen (49%)
 4. Kleding (38%)
 5. Verzekeringspremie (35%)

Opvallend is dat verzekeringspremies pas op de vijfde plek staan, terwijl hier aanzienlijk op bespaard kan worden. Daar zijn Nederlanders ook van op de hoogte; ruim vier op die tien (44%) denken geld te kunnen besparen door het overstappen van verzekeraar.

Ondanks bespaardrang last van uitstelgedrag

Hoewel we graag geld besparen, blijkt dat we goed zijn in het uitstellen van dit soort administratieve klussen. De helft van de Nederlanders (53%) schuift weleens huishoudelijke taakjes voor zich uit, zoals een grondige schoonmaak of het wegdoen van oude spullen. Een derde (29%) stelt specifiek het overstappen van verzekeraar uit. De top 5 van uitgestelde klusjes is als volgt

 1. Oude spullen of kleding wegdoen (54%)
 2. Huis grondig schoonmaken (53%)
 3. Auto schoonmaken (49%)
 4. Foto’s uitprinten of een fotoalbum maken (47%)
 5. Overstappen van verzekeraar (29%)

Een derde (35%) van mening dat overstappen veel tijd kost

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 35 procent van de Nederlanders denkt dat overstappen van verzekeraar een tijdrovende klus is. Vooral vrouwen (39%) denken vaker dan mannen (30%) dat overstappen niet snel kan. Onterecht, vindt Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Overstappen gaat veel sneller dan men denkt. Tegenwoordig kan dit gemakkelijk online, net als het afsluiten van een verzekering. Bovendien kun je door over te stappen van woon- of autoverzekering flink besparen. Vergelijken is dus zeker de moeite waard en het einde van het jaar is hier een mooi moment voor.”

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.012 respondenten, november 2020.
**De percentages geven aan welk deel van de respondenten deze kostenposten in de top 3 hadden staan.

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

 • PR & Interne Communicatie 
 • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492