APK verlopen en de verzekering?

Een verlopen APK en een autoverzekering gaan niet goed samen. Is je auto gerepareerd? Profiteer van:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Man repareert auto

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en geldt, op enkele uitzonderingen, na voor iedere auto die in Nederland van de openbare weg gebruik maakt. De APK werd in 1985 in Nederland ingevoerd en dient als een periodieke verplichte autokeuring om de verkeersveiligheid in Nederland te beschermen. De APK-keuring mag enkel worden uitgevoerd door keuringsbedrijven die van de RDW een vergunning hebben gekregen. Na afloop van keuring ontvangt de eigenaar een keuringsrapport waarin staat of de auto is goedgekeurd of afgekeurd. Maar wat als je APK is verlopen? Ben je verzekerd zonder APK?

Hoe zit het met een verlopen APK en de verzekering?

Is je auto afgekeurd? Dan mag je officieel niet meer de openbare weg op. Je krijgt, nadat de auto is afgekeurd, wel de kans om reparaties uit te voeren. Daarna mag de auto enkel de weg op om naar het keuringsstation te rijden voor de hernieuwde APK-keuring. Maar ben je verzekerd zonder APK? En ga je toch met een verlopen APK de weg op? Dan kan dit consequenties hebben. Een verlopen APK verzekering is niet gegarandeerd. Je loopt dan de kans om bij een ongeval dat door jou is veroorzaakt aansprakelijk te worden gesteld. Een verlopen APK en verzekering gaan dus niet samen.

Hoe gaan verzekeraars om met APK verlopen en de verzekering?

De onderlinge verzekeraars hanteren diverse polisvoorwaarden. Het kan dus zomaar zijn dat je bij bepaalde verzekeraars met een APK verlopen wel een verzekering hebt die uitbetaald bij een ongeval. Andere verzekeraars wijzen een vergoeding bij APK verlopen uit de verzekering resoluut af. Soms hangt het ook af hoe het ongeval is veroorzaakt. Er zijn verzekeraars die wel de schade dekken als het ongeval niet is veroorzaakt door een mankement aan de auto. Je moet dan zelf wel aan kunnen tonen dat de verlopen APK niet de oorzaak is van het ongeval.

Voorkom APK verlopen en geen verzekering

Het is niet leuk als je auto is afgekeurd, maar je kunt voorkomen dat je niet meer bent verzekerd. Rijd daarom na de afkeuring nooit zomaar de openbare weg op en zorg dat je auto zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Met een goede reparatie wordt je auto alsnog goedgekeurd en kun je weer de weg op. En met een goede autoverzekering van Allianz Direct doe je dit ook nog eens volledig zorgeloos.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Expert: Joost van Namen

Expert Joost van Namen

Joost is Circle Lead bij Allianz Direct en weet daardoor alles op het gebied van klantenservice en onze auto-, woon- en reisverzekeringen! Als expert weet Joost informatie inhoudelijk te checken en zorgt hij ervoor dat je de juiste informatie op onze website weet te vinden.