Autobelasting berekenen

Hoe doe je dat?

Als eigenaar van een voertuig moet je wegenbelasting betalen. Lees alles over de autobelasting berekenen en een autoverzekering afsluiten bij Allianz Direct.

Familie buiten wandelen

Autobelasting berekenen met de tips van Allianz Direct

In Nederland moet iedereen die eigenaar is van een motorvoertuig wegenbelasting betalen, ook wel motorrijtuigenbelasting. Hoeveel autobelasting je moet afdragen, hangt af van meerdere factoren. Benieuwd hoe je de autobelasting kunt berekenen? Allianz Direct geeft je handige adviezen over het berekenen van de motorrijtuigenbelasting.

De verschillende factoren voor de autobelasting berekenen

De hoogte van de wegenbelasting hangt van vier verschillende factoren af: het gewicht van het voertuig, het soort brandstof dat je verbruikt, de provincie waar je woont en de hoeveelheid CO2 die het voertuig uitstoot. Voor de autobelasting berekenen is dus niet belangrijk hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt. Gemiddeld bedragen de kosten voor de autobelasting enkele tientallen euro's per maand. Wel verschillen de tarieven behoorlijk per regio; dit verschil kan oplopen tot wel 100 euro per jaar. De autobelasting kun je maandelijks voldoen via acceptgiro of automatische incasso.

Waarom betaal ik autobelasting?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de overheid wegenbelasting heft. Ten eerste wordt het geld van de autobelasting gebruikt voor onderhoud aan het wegennetwerk. Doordat motorvoertuigen het wegdek aanzienlijk belasten, zijn er vaak reparaties nodig. Met de autobelasting kan de overheid herstelreparaties financieren. Ook kunnen wegen worden uitgebreid en verbeterd om de infrastructuur te optimaliseren. Ten tweede is het rijden met motorvoertuigen schadelijk voor het milieu. Daarom speelt de factor van milieuverontreinigende stoffen een rol bij de hoogte van de autobelasting. Heeft je auto een lage CO2-uitstoot? Dan is je wagen minder schadelijk voor het milieu en hoef je minder wegenbelasting te betalen.

Is vrijstelling van autobelasting mogelijk?

Op de website van de RDW kun je door middel van het invullen van het kenteken direct zien hoeveel autobelasting je moet betalen voor de auto. Vrijwel iedereen die eigenaar is van een motorvoertuig moet wegenbelasting voldoen. Er gelden echter wel een paar uitzonderingen. Als je aan deze uitzondering voldoet, ontvang je een vrijstelling. Je hoeft dan vrijwel geen autobelasting te betalen. Voorbeelden van motorvoertuigen waarvoor een vrijstelling geldt, zijn:

  • auto's die volledig elektrisch zijn (tot 2025)
  • oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar
  • een autobus of vrachtwagen die minstens 40 jaar geleden voor het eerst is gebruikt en niet voor bedrijfsdoeleinden wordt toegepast
  • taxi's
  • motorrijtuigen van de ambulance, politie of brandweer
  • lijkwagens
  • dierenambulance
  • vuilniswagens

Een vrijstelling voor deze voertuigen kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Direct verzekerd op pad met Allianz Direct

Is het gelukt met de autobelasting berekenen? Zorg ervoor dat je goed verzekerd op pad gaat met een autoverzekering van Allianz Direct. Binnen een paar minuten bereken je hier direct je voordelige premie.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.