Autoroest verwijderen

Als je je verzekert bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Koppel in de auto

Roest op je auto is uiteraard niet leuk om te zien. En erger nog, het is ook schadelijk voor je auto. Maar hoe ontstaat roest en hoe kun je het voorkomen? En wat is de beste manier om roest van je auto te verwijderen? Allianz Direct vertelt je graag meer en geeft je tips voor het verwijderen van autoroest.

Hoe ontstaat roest?

Roest ontstaat als het metaal van je auto wordt blootgesteld aan lucht. De zuurstof in de lucht gaat een chemische reactie aan met het metaal. Dit noemen we roesten of oxideren. Door het roesten verliest het metaal zijn sterke karakter, wordt het langzaam broos en brokkelt het af. Dit kan uiteindelijk gevaar opleveren voor de constructie van je auto.

Hoe kun je roest op je auto voorkomen?

De beste manier om roest te voorkomen is door te zorgen dat je auto goed in de lak staat. Laat lakschade direct repareren. Lak zorgt namelijk dat er minder zuurstof bij het staal van je auto kan komen. Was je auto regelmatig en zet het in de was. Was zorgt dat de lak nog meer zuurstof tegenhoudt. Wees extra alert op vogelpoep, dit is zeer schadelijk voor je lak. Verwijder dit zo snel mogelijk.

Tips voor het verwijderen van roest

Heb je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch roest aan je auto? Wacht dan niet te lang om dit te verwijderen. Roest verwijderen kan nogal een klus zijn. Je kunt het in sommige gevallen zelfs beter aan een expert overlaten. Heb je roest aan de dragende delen van je auto? Laat het dan altijd aan een professional over. Roest aan je carrosserie toch zelf aanpakken? Volg deze stappen om de roest van je auto te halen.

  1. Bepaal hoe ver de roestplek zich uitstrekt. Dit kun je doen door voorzichtig met een schroevendraaier in de lak te prikken. Is het metaal helemaal doorgeroest? Dan moet je de roestplek wegknippen of slijpen.
  2. Schuur de roestplek en een paar centimeter erbuiten zo blank mogelijk. Dit doe je met de hand of met een schuurmachine.
  3. Krijg je niet alle roest weg? Gebruik dan een roestomzetter, dit is een middel dat de laatste restjes roest oplost.
  4. Dicht de geschuurde plek met hars en plamuur. Hier zijn speciale pakketten voor verkrijgbaar. Volg de instructie van dit product.
  5. Breng autoprimer (grondverf) aan en schuur dit licht met fijn schuurpapier.
  6. Spuit de plek over met autolak. De juiste kleur vind je op het registratieplaatje van je auto. Hier staat een kleurnummer op.

Door goed voor je auto te zorgen kun je de meeste roest voorkomen. Zorg ook dat je auto goed verzekerd is. Je autoverzekering berekenen en afsluiten is bij Allianz Direct in een paar eenvoudige stappen geregeld.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.