Koppel met surfboard

Autoroest: deze modellen roesten het snelst en zo voorkom je dit

Een Range Rover gemaakt voor modder? Niets is minder waar. Volgens onderzoek is het een van de snelst roestende wagens. Lees welke modellen in de top 5 staan en wat jij tegen autoroest kunt doen.

Top 5 snelst roestende auto’s

Als je het kenteken van een auto hebt, kun je er tegenwoordig online bijna alles over opzoeken. Handig als je een tweedehandsje wilt kopen, maar ook als je benieuwd bent naar statistieken. Motoring Research deed een analyse en kwam erachter dat de hoeveelheid autoroest niet willekeurig is: bepaalde auto’s roesten sneller. Dit is de top 5:

1.     Ford Fiesta
2.     Opel Corsa
3.     Range Rover Sport
4.     Ford StreetKa
5.     Toyota RAV4

Heb jij een van deze auto’s in je bezit? Geen zorgen, want wij vertellen je hoe je roest kunt voorkomen én genezen.

Tips tegen autoroest

Rust roest: een ouderwetse uitspraak, maar nog steeds net zo waar als vroeger. Onderhoud je je auto slecht? Dan heb je meer kans op roest. Dit kun je allemaal doen:

  • Controleer je auto regelmatig op beschadigingen, want deze kunnen namelijk leiden tot roest. Hoe sneller jij erbij bent, hoe meer geld je op de lange termijn bespaart.
  • Was je auto vaak. Let hierbij extra op de wielkasten, velgen en de onderkant van de wagen. Zo heb je minder kans dat zand, vuil of een steentje je lak aantast.
  • Als je de luxe hebt: zet je auto dan onder een overkapping of zelfs binnen in een garage. Zo stel je je auto zo min mogelijk bloot aan het weer.
  • Wax je auto 2 keer per jaar. Nog voorzichtiger zijn? Laat dan meteen een extra beschermende laag aanbrengen.
  • Houd ook de binnenkant van je deuren schoon. Hierin kan vuil terecht komen tijdens het uitstappen of inladen.
  • Parkeer je auto slim, want je auto roest veel sneller als je deze vlakbij de zee neerzet. Het zout in de lucht versnelt het roestproces enorm.
  • Houd om dezelfde reden rekening met de winter. Was je auto vaker om te zorgen dat strooizout je lak niet aantast.

Autoroest verwijderen voor APK

We sluiten af met een laatste autoroest tip. Heb je veel autoroest? Dan kan het zijn dat je auto niet door de APK komt. De keuringseis: niet meer dan 15% roest op de dorpels, ophangdelen en kokerbalken van je auto. Hier kunnen door de roest namelijk stukken metaal loskomen en dat is onveilig. Wacht je APK dus niet af en verwijder de autoroest zo snel mogelijk. In de meeste gevallen is dit niet alleen beter voor je auto, maar ook voor je portemonnee.

Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.