Alles over je bandenspanning

Wat is de beste bandenspanning? En hoe controleer je die? Je leest hieronder alles over de beste bandenspanning.

Beste bandenspanning

Bandenspanning is erg belangrijk voor de veiligheid en het gevoel in je auto. Ook heb je minder kans op een klapband en kun je beter sturen. Met de juiste spanning op je banden rijd je bovendien veel zuiniger

Voordeel voor je auto

Meer grip op de weg, een kortere remweg en een kleinere slipkans. Ook heb je minder kans op een klapband en kun je beter sturen.

Voordeel voor jouw portemonnee en het milieu

Ook je portemonnee heeft baat bij een goede bandenspanning. Door de verspilling van brandstof en de versnelde bandenslijtage kost het rijden met een te lage bandenspanning geld. Door de autobanden te voorzien van de juiste spanning, kun je kosten besparen die op kunnen lopen tot wel 150 euro per auto per jaar.

Ook spaar je het milieu, door je banden op de juiste spanning te houden. Een auto die met 15% te lage bandenspanning rijdt, verbruikt ongeveer 2% meer brandstof. Dit extra brandstofverbruik leidt direct tot extra uitstoot van uitlaatgassen zoals fijn stof en CO2.

Hoe verliest een auto bandenspanning?

Ieder autoband verliest spanning. Of de banden nu gebruikt worden of niet. Een normale autoband verliest ongeveer 0,06 bar per maand. Dit kan versneld worden door een lek in uw band, een ventiel dat niet goed functioneert, een ventieldopje dat niet goed sluit of door een velg die je band beschadigd. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning.

Controleer je bandenspanning

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de automobilisten met de verkeerde bandenspanning wegrijdt. Controleer daarom voordat je de banden bijvult wat de juiste spanning is voor je banden. Dit is ook afhankelijk van hoe zwaar je auto beladen is. Met onderstaande stappen kun jij je bandenspanning controleren en ophogen:

  • Zoek de juiste bandenspanning voor jouw auto op. Dit staat vaak aangegeven op een sticker in het portier of in het klepje van de brandstoftank en in het instructieboekje van de auto;
  • Controleer de bandenspanning als de banden koud zijn. Minimaal 2 uur nadat je voor het laatst hebt gereden;
  • Stel de meter op de gewenste bandenspanning;
  • Draai het ventieldopje los en plaats de luchtslang op het ventiel. Je hoort aan de piepjes en ziet op het display wanneer de pomp de juiste druk (bar) heeft bereikt.

Let op: de voorbanden en achterbanden hebben vaak een verschillende bandenspanning. De juiste bandenspanning verhoogt de veiligheid, voorkomt auto-ongelukken én is zuiniger voor het milieu!

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.