Moet een geschorste auto verzekerd zijn?

Verzeker je geschorste auto bij Allianz Direct

  • 24/7 directe hulp & service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Koppel in de auto

Iedere eigenaar van een auto moet in Nederland, en overigens geldt dit voor alle Europese lidstaten, zijn of haar auto verzekeren. Dit moet minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) zijn. Een WA-autoverzekering dekt namelijk de schade van de tegenpartij, zodat slachtoffers altijd worden gecompenseerd. Maar hoe zit dit met een geschorste auto? Moet je een geschorste auto ook verzekeren?

Een auto schorsen

Wanneer je voor langere tijd je auto niet gebruikt, dan kun je ervoor kiezen om je auto te laten schorsen. Een auto schorsen houdt in dat je met je auto niet meer op de openbare weg mag rijden. Maar moet een geschorste auto verzekerd zijn? Het antwoord hierop is nee. Althans – het is geen verplichting. Je mag nog steeds een geschorste auto verzekeren. Bij het schorsen van je auto word je namelijk ontslagen van de verplichting om je auto te verzekeren en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Een schorsing duurt één jaar. Je kunt verlenging aanvragen. Doe je dit niet? Zorg er dan op tijd voor dat je de geschorste auto verzekert. Ga je jouw geschorste auto niet verzekeren? Dan loop je al snel het risico op een boete.

Hoe de autoverzekering opzeggen?

Bij het schorsen van je auto heb je twee mogelijkheden voor het opzeggen van je autoverzekering. Je kunt namelijk je autoverzekering opzeggen, maar je kunt ook de dekking tijdelijk opschorten. Bij het opzeggen van je autoverzekering blijven je schadevrije jaren één jaar geldig. Bij het opschorten van de dekking is dit drie jaar. Vooral als je jouw auto voor langere tijd wilt schorsen, is het opschorten van de dekking de meest verstandige keuze.

Hoe je geschorste auto verzekeren?

Er zijn situaties waarin een geschorste auto verzekeren toch verstandig kan blijken. Ook als je er niet meer mee rijdt, kan er schade ontstaan. Maar hoe kun je het beste jouw geschorste auto verzekeren? Je mag sowieso de openbare weg niet meer op, dus je veroorzaakt zelf geen schade aan derden. In principe is een WA-autoverzekering niet nodig. Maar omdat je wel ruitschade, schade door diefstal of inbraak en stormschade kunt oplopen, is een beperkt cascoverzekering het overwegen waard. Enkel een beperkt cascoverzekering afsluiten gaat bij de meeste verzekeraars niet, maar met een WA-plus en beperkte cascoverzekering van Allianz Direct heb je ook jouw geschorste auto goed verzekerd.

Vrouw ruikt buiten aan kruiden

Premie Alert: nooit meer te veel betalen

Niemand wil te veel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.