Een kentekenplaat vervangen

Bij een autoverzekering van Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Familie speelt buiten

Ben je jouw kentekenplaat verloren of is je kentekenplaat mogelijk gestolen? Dat kan heel vervelend zijn en je vraagt je waarschijnlijk af wat je moet doen. Hoe graag je de weg ook op wilt of hoe belangrijk die afspraak ook is, stap niet in je eigen auto voordat je een nieuw kenteken hebt aangevraagd. Lees hieronder hoe dat zit.

Mag ik nog rijden?

Als je je nummerbord verloren bent, mag je echt niet meer rijden. Tenminste, niet in je eigen auto. Een kentekenplaat is namelijk verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen, net als jouw auto. Dat zit zo: aan de hand van de unieke combinatie van de letters en/of cijfers waar het kenteken uit bestaat, ben jij als eigenaar te traceren. Als iemand jouw nummerbord heeft gestolen, zou diegene daar misbruik van kunnen maken.

Kentekenplaat verloren: wat te doen?

Is je kentekenplaat kwijt of is ‘ie gestolen? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1 : Ga voor jezelf na waar je de afgelopen tijd bent geweest. Wellicht is de kentekenplaat losgeraakt in de wasstraat of tijdens het inparkeren. In dat geval is hij misschien nog te traceren.

Stap 2: Is hij nergens meer te vinden en vermoed je diefstal? Doe dan direct aangifte bij de politie. Het is niet verplicht, maar zeker als beide kentekenplaten weg zijn, is de kans groot dat ze zijn gestolen en er strafbare feiten worden gepleegd met gebruik van jouw nummerbord. Bijvoorbeeld te hard rijden, doorrijden na een tankbeurt of het veroorzaken van een ongeval. Zodra jij aangifte hebt gedaan, is duidelijk dat jij vanaf dat moment niet aansprakelijk bent, omdat er iemand anders op jouw kenteken rondrijdt.

Kentekenplaat kwijt? Zo vraag je een nieuwe aan

Een verloren kentekenplaat is al in een dag te vervangen. Zo doe je dat:

  • Ga op zoek naar een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Ben je maar één kentekenplaat verloren? Dan ben je toch verplicht om twee nieuwe aan te schaffen.
  • Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs en je kentekenbewijs (óf het originele voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs) meeneemt naar de desbetreffende winkel.
  • Nieuwe nummerborden kosten gemiddeld €25,-. Wil je het goedkoper regelen? Bel dan voor je bezoek even rond bij verschillende leveranciers.
  • Meestal worden de nieuwe kentekenplaten direct voor je geperst en kun je dus ook meteen de weg weer op.

Duplicaatcode op verloren nummerbord

Nummerborden bevatten een duplicaatcode. Deze code zegt iets over hoeveel kentekenplaten er zijn afgegeven voor jouw auto. Mochten er strafbare feiten worden gepleegd met jouw verloren nummerbord, is duidelijk dat jij niet aansprakelijk bent als je inmiddels een nieuwe kentekenplaat hebt.

Let op: nummerborden die je online kunt bestellen zijn niet geldig op de weg. Leuk als decoratie, maar ze worden wettelijk niet geaccepteerd. Voor geldige nummerborden dien je je namelijk te legitimeren.

Groene kentekenplaat verloren

Ben jij een autohandelaar en is iemand bij een van jouw auto’s de groene kentekenplaat verloren? Dan moet je dit verlies direct melden bij de RDW via Melding vermissing handelaarsteken.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.