Wat houden de cursussen LEMA en EMA in?

Bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Als je met teveel alcohol op achter het stuur bent aangehouden, kun je een educatieve maatregel opgelegd krijgen. Hieronder lees je alles over de LEMA en EMA cursussen.

LEMA EMA Cursus

Als je met teveel alcohol op achter het stuur bent aangehouden, kun je een educatieve maatregel opgelegd krijgen. Dit kan de Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer zijn (EMA) of de Lichte EMA (LEMA), afhankelijk van het gemeten promillage. Wat houden deze cursussen in? En wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering? Lees hier meer over de LEMA en EMA.

EMA cursus

Deze cursus wordt opgelegd als het alcoholpromillage in je bloed tussen de 1,0 en 1,3 promille bedraagt. Voor beginnende bestuurders is dit tussen 0,8 en 1,0 promille. Ook kan deze cursus worden opgelegd als je weigert mee te werken aan een blaastest of ademanalyse. Als je vaker bent aangehouden met een te hoog promillage kan deze cursus je ook worden opgelegd. Tijdens een EMA cursus krijg je informatie over de invloed van alcohol op je lichaam en je rijgedrag. Ook leer je welke ernstige gevolgen alcohol in het verkeer kan hebben. De EMA bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen, verspreid over zeven weken. De kosten van deze cursus zijn voor je eigen rekening. Deze kosten bedroegen in 2016 €894,- volgens het CBR.

LEMA cursus

Bij de LEMA cursus leer je over de risico’s van alcohol in het verkeer. De LEMA wordt opgelegd bij een lager alcoholpromillage, tussen de 0,8 en 1,0 promille. Voor beginnende bestuurders is dit tussen de 0,5 en 0,8. Deze cursus duurt korter dan de EMA, twee dagdelen. Wel moet je thuis aan opdrachten werken. Ook bij deze cursus moet je zelf de kosten betalen. De kosten bedroegen in 2016 €562,- volgens het CBR.

Deelname aan een EMA of LEMA is verplicht. Als je weigert wordt je rijbewijs ingetrokken.

Gevolgen voor je autoverzekering

Bij het afsluiten van een verzekering wordt je gevraagd of je met politie of justitie in aanraking bent geweest. Je moet hier eerlijk antwoord op geven. Verzekeraars hebben elk een eigen acceptatiebeleid en een aanhouding is nooit positief. Overmatig alcoholgebruik achter het stuur kan zelfs een reden zijn om je niet te accepteren als nieuwe klant. Alcohol in het verkeer kan dus ook nog eens vervelende gevolgen hebben bij het afsluiten van je autoverzekering.

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.