Autoverzekering overstappen

Overweeg je om over te stappen van autoverzekering? We vertellen je graag meer over hoe overstappen werkt, waar je op kunt letten en wanneer je het beste kunt overstappen!

Overstappen naar Allianz Direct

Uit ons onderzoek* blijkt dat maar liefst 45% van de Nederlanders niet overstapt van verzekering. Gemiddeld blijven Nederlanders zelfs 12,5 jaar bij hun verzekeraar. Dat is best vreemd, want door jaarlijks je autoverzekering te checken en over te stappen kun je flink besparen. Overstappen van autoverzekering is steeds makkelijker te doen. Op deze pagina vertellen we je alles over waarom je zou overstappen van autoverzekering, wanneer je dat het beste kunt doen, waar je op kunt letten bij het overstappen en hoe je dat doet!

Waarom overstappen van autoverzekering?

Overstappen van autoverzekering is een goed idee, want door autoverzekeringen te vergelijken ben je vaak een stuk goedkoper uit. 75% van de Nederlanders weet eigenlijk niet precies wat ze aan maandelijkse premie kwijt zijn, terwijl je hier gemiddeld €225 per jaar op kan besparen door de overstap naar Allianz Direct te maken. Waarom overstappen van autoverzekering? Een goede reden is om flink te besparen op je premie!

Marktvergelijking tarieven autoverzekering Allianz Direct en concurrenten
Bron: Rolls Benchmarks - oktober 2023

Uit ons onderzoek* blijkt dat mensen vaak om financiële redenen overstappen of hun autoverzekering veranderen. De meest genoemde reden om over te stappen is net als vorig jaar een betere prijs-kwaliteitverhouding bij een andere verzekeraar. De top 5 redenen is als volgt:

 • Betere prijs-kwaliteitsverhouding (49%)
 • Verzekering werd te duur (32%)
 • Andere auto gekocht (22%)
 • Ontevreden over de service (8%)
 • Behoefte aan een andere dekking (7%)

De meest populaire autoverzekering is de All Risk-dekking, zo’n 54% van de Nederlanders is met deze complete autoverzekering verzekerd. Tegelijkertijd is slechts 14% van de Nederlanders zich goed bewust van wat de verzekering precies dekt. Dit laat zien dat Nederlanders die de meest complete dekking kiezen, soms niet eens weten waar ze voor verzekerd zijn. Overstappen van autoverzekering en je dekking eens goed onder de loep nemen is dus een mooie kans om te besparen!

Kun je zomaar overstappen van autoverzekering?

Overstappen van autoverzekering kan in principe zomaar, maar het is wel belangrijk om te letten op de opzegtermijn en contractduur van je autoverzekering. Als je een jaarcontract hebt, kun je niet zomaar je autoverzekering tussentijds opzeggen en overstappen van autoverzekering. Vaak kan dit dan na dat eerste jaar wel, met een opzegtermijn van een maand. 

Heb je een maandelijks opzegbaar contract? Zeg je huidige autoverzekering dan op tijd op en laat je nieuwe autoverzekering ingaan op de dag na afloop van je huidige autoverzekering. Zo loopt je oude autoverzekering soepel over in de nieuwe. Er zijn ook verzekeraars waar je je autoverzekering dagelijks kunt opzeggen. In dat geval kun je heel makkelijk je autoverzekering opzeggen en overstappen van autoverzekering per de volgende dag.

Check voordat je gaat overstappen van autoverzekering dus eerst je contract en de eventuele opzegtermijn. Het is natuurlijk zonde om een periode dubbel verzekerd te zijn. Je kunt pas overstappen nadat de opzegtermijn van je huidige verzekeraar is afgelopen. Zodra je toekomstige autoverzekeraar je aanvraag heeft goedgekeurd, kun je de huidige verzekering stopzetten. Laat de verzekering dan uiteraard pas ingaan op de dag dat je bij je huidige verzekeraar weg bent.

Wanneer overstappen van autoverzekering?

Er is niet per se een moment waarop je het beste kunt overstappen van autoverzekering, maar er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden als je wil overstappen. Zo is de contractverlenging een goed moment om je autoverzekering onder de loep te nemen. Ook wanneer er belangrijke wijzigingen zijn in jouw persoonlijke situatie, kan het voordeliger zijn om van autoverzekering over te stappen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarbij overstappen een slimme keuze is:

Contractverlenging autoverzekering

Door autoverzekering overstappen kun je flink besparen op je premie, maar wanneer kun je het beste van autoverzekering wisselen? Dit hangt in ieder geval af van jouw contract. Als je een jaarcontract hebt, kun je niet zomaar dagelijks overstappen. Bij je contractverlenging krijg je de nieuwe premie te zien voor het komend jaar. Als de premie stijgt, is dit het moment voor jou om autoverzekeringen te vergelijken. Mogelijk ben je bij een andere verzekeraar voordeliger uit. Het moment van contractverlenging van je verzekering is daarmee een goed moment om over te stappen van autoverzekering, je zit dan immers ook niet meer vast aan het jaarcontract. Let wel even op de opzegtermijn!

Wijzigingen in je persoonlijke situatie

Bij wijzigingen in je persoonlijke situatie, kan het zijn dat je premie ook wordt aangepast. Denk bijvoorbeeld een aan verhuizing, of misschien een wijziging in je gezinssituatie. Door een verhuizing naar een gebied waar de verzekeraar het risico op schade hoger inschat, kan je premie stijgen. Dan kan overstappen van autoverzekering naar een andere verzekeraar voordeliger zijn.

Je bent ontevreden over je huidige autoverzekering

Als je een vervelende ervaring hebt met je huidige autoverzekeraar, of wanneer bepaalde service niet naar wens is geweest, kan dat een goede reden zijn om over te stappen van autoverzekering. Je betaalt je premie natuurlijk niet voor niets, daar mag een goede service en goede hulp bij schade tegenover staan.

Let hier op bij het overstappen van autoverzekering

Wil je overstappen van autoverzekering? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Je wil natuurlijk geen dief van je eigen portemonnee zijn, maar tegelijkertijd kan het vergelijken van autoverzekeringen best ingewikkeld lijken. Wij geven je daarom een paar handige tips.

 • Check regelmatig – bijvoorbeeld één keer per jaar, tegelijk met andere verzekeringen – of de verzekering die je hebt afgesloten nog steeds bij je past. Bekijk de premievoorwaarden en stel vast wat je precies krijgt voor je maandelijkse premie. Heb je bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer bij schade? Welke schade wordt er vergoed bij een ongeval? Vergelijk dit met andere verzekeringen en bedenk wat voor jouw situatie de meest geschikte voorwaarden zijn. Misschien is overstappen voordeliger, of krijg je door te overstappen van autoverzekering betere voorwaarden.
 • Vergeet je dekking niet! Check of de huidige gekozen dekking nog past bij de leeftijd en waarde van je auto. Over het algemeen wordt er een grens van 6 jaar gehanteerd – auto’s tot 6 jaar zijn vaak All Risk verzekerd. Tussen de 6 en 12 jaar wordt de Beperkt Casco verzekering het meest gekozen. En voor auto’s ouder dan 12 jaar is dat de WA-verzekering. Leuk weetje: de Autoverzekering van Allianz Direct is de meest gekozen autoverzekering op Independer en autoverzekering.nl. Zo weet je dus zeker dat de keuze voor Allianz Direct een verstandige is!
 • Overstappen hoeft echt geen uren te duren. Bereken je premie al in 20 seconden bij ons en ontdek of je kunt besparen op je autoverzekering.
 • Als het aankomt op verzekeringen, houden we van gemak en overzicht. 84% van de Nederlanders heeft dan ook meerdere verzekeringen onder één dak. Bekijk eens of het voor jou ook interessant is om verzekeringen te bundelen. Allianz Direct biedt naast autoverzekeringen ook woonverzekeringen (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen) aan.
 • Iedere verzekeraar berekent de premie op zijn eigen manier. Anders dan veel verzekeraars, baseren wij de premie niet alleen op het aantal schadevrije jaren; factoren zoals type auto, leeftijd en postcode spelen ook mee. Op die manier kunnen wij iedereen een individuele, scherpe premie bieden.

Denk je eraan om over te stappen? Bekijk dan eens de autoverzekering van Allianz Direct. We leggen je graag uit waarom je bij ons moet zijn.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt onze autoverzekering? © Allianz Direct

Overstappen van autoverzekering na schade

Overstappen van autoverzekering na schade is iets ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Door je terugval in schadevrije jaren na het claimen van een schade, ga je bij je verzekeraar meer premie betalen voor je autoverzekering. Het is slim om dan met je nieuwe aantal schadevrije jaren te kijken of je ergens anders voordeliger uit bent.

Heb je door een schadeclaim negatieve schadevrije jaren? Dan is overstappen nog wel mogelijk bij een select aantal verzekeraars. Bij Allianz Direct kun je bijvoorbeeld overstappen bij –1 schadevrije jaar. Bij het aanvragen van het overstappen van autoverzekering dien je uiteraard de schadevrije jaren van de (toekomstige) bestuurder van de te verzekeren auto aan te geven. Verdere zaken waarop wordt gelet bij het overstappen van autoverzekering zijn:

 • De leeftijd van de bestuurder;
 • De postcode en woonplaats van de bestuurder;
 • Het aantal schadevrije jaren, zoals deze vermeld staan in Roy Data;
 • De oorzaak van de geclaimde schade(s).

Belangrijk bij het overstappen van autoverzekering is dat je zeker weet dat de nieuwe maatschappij je accepteert en wat je nieuwe premie wordt. Als je je premie online berekent en 0 schadevrije jaren invult, word je daarna verrast door een premieverhoging of een beëindiging van de verzekering als je in de min stond. Denk bij negatieve schadevrije jaren dus wel goed na of het handig is om over te stappen.

Overstappen van autoverzekering en schadevrije jaren

Als je overstapt van autoverzekeraar, neem je jouw opgebouwde schadevrije jaren mee naar je nieuwe verzekeraar. Je oude verzekeraar noteert bij de opzegging van je autoverzekering jouw opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data. Dit is de centrale plek waar alle verzekeraars bij kunnen, om te zien hoeveel schadevrije jaren iemand heeft. Je nieuwe verzekeraar checkt in Roy Data hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en neemt deze in gebruik voor je nieuwe autoverzekering. Meer over schadevrije jaren opvragen lees je hier.

Hoe overstappen van autoverzekering? Dit zijn de stappen

Overstappen van autoverzekering, hoe gaat dat? Goede vraag. Overstappen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Om het zo makkelijk mogelijk te maken, vind je hieronder een 4-stappenplan dat je kunt volgen bij het overstappen van autoverzekering:

1. Check je contract en opzegtermijn

Heb je een jaarcontract, maandcontract, of kun je dagelijks opzeggen? Let ook op de opzegtermijn, dit kun je terugvinden op je polisblad. Vaak is de opzegtermijn na een jaarcontract een maand, maar bij anderen (waaronder Allianz Direct) kun je dagelijks opzeggen. Door je contract en opzegtermijn te checken, weet je per wanneer je de nieuwe autoverzekering kunt laten ingaan.

2. Vergelijken maar!

Stap 2 van het overstappen van autoverzekering is natuurlijk het vergelijken. Hiervoor heb je een aantal gegevens nodig, zoals je schadevrije jaren, je kenteken en eventueel je meldcode. We hebben alle tips voor autoverzekering vergelijken op een rijtje gezet, zodat je de beste autoverzekering vindt!

3. Afsluiten en afwachten

Als je de ideale autoverzekering hebt gevonden, is het tijd om je autoverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je geen gat in je dekking hebt door je nieuwe autoverzekering te laten starten op de dag dat je de huidige autoverzekering afloopt. Wacht vervolgens de bevestiging van de nieuwe autoverzekeraar af, dan weet je zeker dat je verzekeringsaanvraag geaccepteerd is. Zo voorkom je dat je onverzekerd rondrijdt.

4. Huidige autoverzekering opzeggen

Nieuwe autoverzekering afgesloten? Super! Vergeet niet om je huidige autoverzekering dan daadwerkelijk op te zeggen. Dubbel betalen voor je autoverzekering is zonde, toch? Kies voor de einddatum de ingangsdatum van je nieuwe autoverzekering. Overstappen van autoverzekering is gelukt!

Overstappen van een autoverzekering bij Allianz Direct

Wil je van autoverzekering overstappen? Check dan eens de autoverzekering van Allianz Direct. Door over te stappen naar Allianz Direct bespaar je namelijk gemiddeld €225 per jaar! Dat is een slimme keuze. Ook maken we het overstappen van autoverzekering extra makkelijk met onze gratis opzegservice. Wij regelen de opzegging bij je huidige eigenaar, zodat je zonder gedoe overstapt van autoverzekering.

Uiteraard kies je zelf de dekking die bij jou past. Daarnaast kun je veel verschillende aanvullende dekkingen afsluiten, zoals de Inzittendenverzekering of Vrije Reparatiekeuze. Benieuwd naar onze autoverzekering? Check hieronder de opties:

Welke dekking past bij jou?

 • WA

  Meest gekozen bij auto's ouder dan 12 jaar.

  • Schade aan anderen

  • Hulp bij schade

 • Beperkt Casco

  Meest gekozen bij auto's tussen de 6 en 12 jaar.

  • Schade aan anderen

  • Hulp bij schade

  • Brand en explosie

  • Inbraak en diefstal

  • Storm, hagel en overstroming

  • Dieren

  • Ruitschade

 • All Risk

  Meest gekozen bij auto's jonger dan 6 jaar.

  • Schade aan anderen

  • Hulp bij schade

  • Brand en explosie

  • Inbraak en diefstal

  • Storm, hagel en overstroming

  • Dieren

  • Ruitschade

  • Aanrijding

  • Vandalisme

Bij Allianz Direct geniet je van uitstekende voorwaarden tegen een scherpe premie. Je krijgt vervangend vervoer bij schade en we staan 24/7 voor je klaar voor directe hulp en service. Kies je voor een autoverzekering van Allianz Direct? Dan maak je een slimme keuze! Onze autoverzekering is namelijk de meest gekozen autoverzekering op vergelijkingssites zoals Independer en Autoverzekering.nl. Waar wacht je nog op? Bereken in 20 seconden je premie en stap over naar Allianz Direct. 

Veelgestelde vragen

 • Hoe snel kun je overstappen van autoverzekering?

  In principe ben je vrij om ieder moment over te stappen van autoverzekering. Je moet hierbij wel rekening houden met je contract en de opzegtermijn van je huidige verzekeraar. Als je een jaarcontract hebt, kun je meestal pas na dat jaar overstappen. Ook hebben veel verzekeraars een opzegtermijn van één maand. Je kunt pas overstappen als deze opzegtermijn is afgelopen.

  Bij Allianz Direct is overstappen een eitje. Maak gebruik van onze gratis opzegservice en wij regelen het opzeggen van je huidige verzekeraar. Zo stap je soepel over naar een autoverzekering van Allianz Direct. 

 • Hoe zet je je autoverzekering over?

  Het overstappen van autoverzekering of het overzetten van je autoverzekering is in 4 stappen gedaan:

  • Breng eerst je contract en opzegtermijn in kaart - zo weet je per wanneer je kunt overstappen.
  • Vergelijk autoverzekeringen – zo weet je waar je voordeliger uit bent en naartoe wil overstappen.
  • Sluit de nieuwe autoverzekering af – wacht hierbij op de goedkeuring, zodat je zeker bent van je nieuwe autoverzekering.
  • Zeg je huidige autoverzekering op – houdt hierbij rekening met de opzegtermijn en laat je nieuwe autoverzekering ingaan op de einddatum van je huidige verzekering.
 • Is autoverzekering dagelijks opzegbaar?

  De meeste autoverzekeringen zijn niet dagelijks opzegbaar. Dit hangt wel van je contract af, dit kun je terugvinden op je polisblad. Vaak houden verzekeraars een opzegtermijn van één maand aan. Bij Allianz Direct hangt de opzegtermijn ook van je contract af. Heb je bijvoorbeeld een jaarcontract en is dat jaar voorbij? Dan is je autoverzekering daarna dagelijks opzegbaar. 

 • Kun je autoverzekering per direct opzeggen?

  In de meeste gevallen kun je je autoverzekering niet per direct opzeggen, maar moet je rekening houden met de opzegtermijn. Vaak is dat één maand. Je kunt je verzekering dan opzeggen per de datum waarop de opzegtermijn is verstreken. 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.