Hoe lang is je remweg?

Je remweg is soms een langere afstand dan je denkt. Voorkom een ongeluk en wees voorbereid op de remweg van jouw auto.

Remweg auto

De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde. Daarna begint het remmen pas. Hoe goed een auto ook remt, hoe hard je het pedaal ook indrukt, een auto heeft een bepaalde afstand nodig om tot stilstand te komen.

Hoe lang is jouw remweg?

Jouw snelheid bepaalt de lengte van je remweg. Maar voordat je op de rem trapt heb je eerst tijd nodig om op de situatie te reageren. Onder normale omstandigheden is dit één seconde. Tijdens die ene seconde rijd je nog op volle snelheid door. Daardoor is ook bij lage snelheden je remweg nog behoorlijk lang. Na die seconde volgt nog de afstand die je auto nodig heeft om tot stilstand te komen. Dit is jouw gemiddelde remweg bij verschillende snelheden:

30 kilometer per uur: 13 meter

35 kilometer per uur: 17 meter

40 kilometer per uur: 20 meter

50 kilometer per uur: 28 meter

55 kilometer per uur: 32 meter

60 kilometer per uur: 37 meter

80 kilometer per uur: 53 meter

90 kilometer per uur: 64 meter

120 kilometer per uur: 104 meter

Andere invloeden op jouw remweg

Niet alleen je reactievermogen en de snelheid hebben invloed op jouw remweg. Bij slecht weer is je zicht minder en heb je soms minder tijd om te reageren. Een nat of een slecht wegdek kan ook invloed hebben op de tijd die je auto nodig heeft om tot stilstand te komen, eveneens spoorvorming. Ook is het onderhouden van remschijven van belang. 

Door maar een klein beetje te hard te rijden wordt je remafstand een stuk langer. Zeker binnen de bebouwde kom kan dit het verschil tussen dood en leven betekenen. Jaarlijks komen er tien fietsers en voetgangers om het leven door snelheidsovertredingen van ‘slechts’ 10 à 15 kilometer. Nog eens 200 mensen raken zwaargewond.

Ook als jij je altijd netjes aan de snelheidslimiet houdt is een ongeluk niet altijd te voorkomen. Dan is het prettig om in ieder geval goed verzekerd te zijn. Bij Allianz Direct ben je aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!