Restwaarde auto berekenen: hoe doe je dat?

Als je je verzekert bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Vrienden lachend in auto

Om erachter te komen wat je auto vandaag de dag waard is, is het nodig om de restwaarde van je auto te (laten) berekenen.

Waarom restwaarde auto berekenen

De restwaarde wordt ook wel marktwaarde of verkoopwaarde genoemd. Er kunnen verschillende redenen zijn om de restwaarde van je auto te berekenen:

●     Wil je je auto verkopen? Dan is het belangrijk om de restwaarde van je auto te berekenen. Daarop kun je je vraagprijs baseren.
●     Heb je schade aan je auto? Dan zal je verzekeringsmaatschappij de restwaarde van je auto berekenen. Ze schatten ook wat je auto waard was voor de schade. Is het verschil meer dan de totale kosten van een reparatie? Dan verklaren ze je auto total loss. Deze wordt dan niet meer gerepareerd.  

Restwaarde auto bepalen

Hoe kun je de verwachte restwaarde van je auto berekenen? Er zijn verschillende manieren:

  1. Bereken de afschrijving van de auto. Hierbij bereken je het waardeverlies op basis van het aantal kilometers, de kostprijs en het aantal jaren dat de auto gebruikt wordt.
  2. Gebruik een bepaald percentage van de catalogusprijs en trek dat van de auto af. Dit percentage baseer je op de populariteit, het model en de kilometerstand.
  3. Kijk online op marktplaatsen en bij autohandelaren wat vergelijkbare auto’s op dit moment kosten.

Wil je weten hoe je de dagwaarde of inruilwaarde berekent? Lees dan verder in onze blog over de waardebepaling auto

Afschrijving auto berekenen restwaarde

Maar wat is dan de afschrijving van je auto per jaar? Dit is voor elke auto anders, het Nibud heeft hier een rekentool voor gemaakt, zie onderstaande tabel. Sommige auto’s verliezen na een paar jaar al meer dan de helft van de cataloguswaarde, waar andere auto’s maar een kwart verliezen. Maar ook (de betrouwbaarheid van) het merk speelt een rol.

Maandelijkse kosten auto
Bron: NIBUD *De berekeningen zijn op basis van tien jaar, bij respectievelijk 9.000, 10.000, 11.500 en 11.000 km per jaar. **Voor de prijs van benzine is € 1,63 per liter aangehouden

Verwachte restwaarde auto bij schade berekenen

Denk je nu: wat een gedoe? Maak je geen zorgen. Bij schade aan je auto bepaalt een schade-expert de restwaarde. Deze expert houdt rekening met de leeftijd van de auto, de populariteit van het merk, de kilometerstand en de algehele staat. Deze let bijvoorbeeld op al aanwezige oude schades, de onderhoudshistorie en roestvorming.

Restwaarde berekenen auto door Allianz Direct

Ben je verzekerd bij Allianz Direct en heb je schade? Meld dit dan direct online en we gaan gelijk voor je aan de slag. Als het nodig is om de restwaarde te berekenen, dan regelen we een expert voor je.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Expert: Joost van Namen

Expert Joost van Namen

Joost is Circle Lead bij Allianz Direct en weet daardoor alles op het gebied van klantenservice en onze auto-, woon- en reisverzekeringen! Als expert weet Joost informatie inhoudelijk te checken en zorgt hij ervoor dat je de juiste informatie op onze website weet te vinden.