Rijbewijs kwijt: wat moet ik doen?

Als je je verzekert bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Vrouw fietst buiten

Sommigen hebben hun rijbewijs nog niet zo lang geleden behaald en er zijn bestuurders die al tientallen jaren hun rijbewijs in bezit hebben. Maar hoe lang of kort je jouw rijbewijs ook hebt: het is in Nederland verplicht om tijdens het besturen van een auto je rijbewijs bij je te hebben. Het kan echter zijn dat je jouw rijbewijs kwijt bent. Wat moet je dan doen?

Niet meer naar de politie

In het verleden moest je, als je jouw rijbewijs kwijt was, altijd naar de politie om hiervan aangifte te doen. Het maakte niet uit of je rijbewijs was gestolen of dat jijzelf het rijbewijs was verloren. Enkel wanneer je een aangifte van de politie kon overleggen bij de gemeente, kon je een nieuw rijbewijs aanvragen. De regelgeving omtrent verloren en gestolen rijbewijzen is inmiddels gewijzigd. Is je rijbewijs gestolen? Of ben je jouw rijbewijs verloren? Dan hoef je niet meer verplicht naar de politie om aangifte te doen. Je gaat dan naar de gemeente, waar je een verklaring van vermissing laat opmaken. Als deze verklaring is ingevuld, kun je direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit geldt overigens enkel als je een Nederlands rijbewijs kwijt bent. Voor het kwijtraken van een rijbewijs dat door een Europees land of in de Nederlandse Antillen is uitgegeven, moet je wél aangifte doen. Je moet daarnaast een verklaring van de buitenlandse autoriteit bij de gemeente inleveren.

Procedure nieuw rijbewijs aanvragen

Na het invullen van de verklaring van vermissing en het aanvragen van je rijbewijs, moet je de leges voldoen. Vervolgens is het vijf werkdagen wachten voordat je nieuwe rijbewijs gereed is. Je kunt het rijbewijs dan bij de gemeente ophalen. Dit moet je zelf doen, want niemand anders mag jouw rijbewijs ophalen. In de tijd dat je geen rijbewijs hebt, dus ook nadat je jouw rijbewijs kwijt bent geraakt, mag je geen auto besturen. Als je wordt betrapt, kun je een boete krijgen.

Rijbewijs kwijt: je autoverzekering

Een rijbewijs kwijt zijn heeft op zich geen invloed op je autoverzekering, al is een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs wel lastiger. Daarnaast ben je strafbaar als je, ondanks dat je jouw rijbewijs kwijt bent, toch de weg opgaat. Mocht je dan een ongeluk veroorzaken, dan is er een kans dat je verzekeraar de ontstane schade niet meer dekt en je zelf verantwoordelijk bent voor de schade.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.