De veiligheid van automatisch parkeren

Verzeker je auto voor kleine én grote ongelukken:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Man is aan het rijden

Er zijn steeds meer auto's die zelf kunnen parkeren. Hoe zit het met de veiligheid van automatisch parkeren?

Auto’s worden steeds slimmer. Er zijn auto’s die remmen als je voorligger te dichtbij komt. Er zijn auto’s die waarschuwen als je van de weg af dreigt te raken. Er zijn zelfs auto’s die waarschuwen voor verkeer in je dode hoek en auto’s die verkeersborden herkennen. Auto’s die zelf kunnen parkeren zijn er al langer. Maar hoe zit het met de veiligheid van automatisch parkeren?

Hoe werkt automatisch parkeren?

Een auto die automatisch kan parkeren, heeft sensoren in de voor- en achterbumper. Deze sensoren meten de afstand van je auto tot de geparkeerde auto’s en de stoep. De boordcomputer berekent hoe groot de draaicirkel is die moet worden genomen. Sommige auto’s parkeren vervolgens zelfstandig. Bij andere types geef je zelf gas en rem je op aangeven van de auto.

Hoe veilig is automatisch parkeren?

Bij het type slimme auto waarbij je zelf gas geeft zou het wel eens verkeerd kunnen gaan. U zou het gaspedaal te ver in kunnen drukken waardoor er een aanrijding ontstaat. Er zijn echter nauwelijks gevallen bekend waarbij dit is gebeurd. De meeste van deze systemen remmen als een obstakel te dichtbij komt. Blijf als bestuurder altijd opletten. Dan hoef je je geen zorgen te maken om je veiligheid.

Automatisch parkeren voorkomt schade

Automatisch parkeren voorkomt schade. Een paaltje over het hoofd zien bij het parkeren of een stoeprand verkeerd raken. Dit soort zaken behoren tot het verleden met automatisch parkeren. Automatisch parkeren scheelt alvast schade aan je auto. Het kan gebeuren dat het parkeersysteem je auto netjes parkeert, maar net te dicht bij een muur of een paaltje. Er zou dus nog wel schade kunnen ontstaan bij het uitstappen. Het is advies is daarom: blijf opletten!

De kans op parkeerschade neemt met automatisch parkeren flink af. Maar wees erop bedacht, dat er ook andere manieren zijn om schade aan je auto op te lopen. Een autoverzekering afsluiten voor schade blijft daarom verstandig. Dit is in een aantal eenvoudige stappen geregeld.

Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.