De toekomst van de zelfrijdende auto

 • Standaard €0,- Eigen Risico

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • Altijd vervangend vervoer bij schade

Zelfrijdende auto's komen steeds vaker voor in het verkeer. Wat zijn de gevolgen hiervan en wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfrijdende auto toekomst

Laatste update: 18 februari 2019

Auto’s zijn tegenwoordig steeds meer uitgerust met technische snufjes. Denk hierbij aan parkeersensoren, een automatisch noodremsysteem, Adaptive Cruise Control (ACC) of Lane Departure Warning System (LDWS). Allemaal slimme hulpjes om het rijden veiliger én gemakkelijker te maken. Maar met zelfrijdende auto’s gaan we nog een stapje verder: deze wordt bestuurd door een besturingssysteem dat in staat is om de auto van A naar B te brengen zonder menselijke tussenkomst. Wat zijn de voor- en nadelen van deze zelfrijdende auto?

Meningen zijn verdeeld

Het is je vast niet ontgaan dat er veel te doen is rondom zelfrijdende auto’s. Zo staat het nieuws al enige tijd bol van berichten over de ontwikkelingen op het gebied van deze innovatie, maar helaas ook over ongelukken door het autonoom rijden, bijvoorbeeld bij het automatisch parkeren. Daarom hebben wij jullie als Nederlandse automobilisten in recent onderzoek gevraagd hoe jullie hierover denken. Zie jij jezelf al in een zelfrijdende auto over de weg gaan? Je bent zeker niet de enige die nog even aan dit idee moet wennen, want Nederlanders zien zichzelf gemiddeld pas over 19 jaar in een zelfrijdende auto zitten. Daarbij komt dat 39 procent negatief tegenover deze innovatie staat, terwijl 29 procent hier positief over denkt.

Nadeel: liever stuur in eigen hand

De meningen over de zelfrijdende auto zijn in Nederland blijkbaar nog erg verdeeld. Want naast de voordelen van extra veiligheid, de afname van het aantal ongelukken, het zuiniger rijden en de kortere reistijd door het voorkomen van files, zijn er ook nadelen. Wat zijn de meest genoemde twijfels? Dit is de top vijf:

 1. Liever zelf rijden dan de controle uit handen geven
 2. Twijfel of het veiliger is
 3. Eerst maar eens zien of het goed werkt
 4. Eng idee om niet meer zelf te rijden
 5. Geen controle hebben als het misgaat

Voordeel: je houdt tijd over voor ontspanning

Je automatisch naar je eindbestemming laten vervoeren zonder zelf te hoeven opletten of te sturen klinkt ideaal. In dat geval heb je namelijk meer tijd over om andere dingen te doen, voor jezelf of voor je werk. Heb je al eens nagedacht waar jij je mee zou bezighouden achter het stuur, als je niet hoeft te sturen? Dit is hoe Nederlanders hun tijd zouden besteden:

 1. Radio of muziek luisteren - 59%
 2. Kletsen met medepassagiers - 33%
 3. Achteroverleunen en niets doen - 25%
 4. Eten of drinken - 24%
 5. Appen - 20%

Eerst zien, dan geloven

Wij nuchtere Hollanders wachten de ontwikkelingen dus graag rustig af en zijn nog wat terughoudend op het gebied van vertrouwen in deze nieuwe technologieën. Ook zijn we er nog niet helemaal over uit of we deze automatische besturing een aangename ontwikkeling vinden, of dat dit het autorijden saaier maakt. Over één ding zijn we het gelukkig allemaal eens: veiligheid voorop!

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.