Familie wandelt buiten

Het verbruik van een elektrische auto

Verzeker je elektrische auto bij Allianz Direct:
  • checkmark

    Standaard €0,- Eigen Risico

  • checkmark

    Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • checkmark

    Altijd vervangend vervoer bij schade

Elektrische auto’s zouden beter zijn voor het milieu, maar is dat ook echt zo? Elektrische auto’s verbruiken geen fossiele brandstof, maar hebben nog steeds energie nodig om vooruit te komen. Wat is het verbruik van een elektrische auto en hoeveel zuiniger en beter voor het milieu is het om elektrisch te rijden? We vertellen je wat het verbruik van een elektrische auto in kWh is en hoe dat zit bij auto’s op fossiele brandstoffen.

Verbruik elektrische auto: de populairste modellen

Het verbruik van een elektrische auto is lager dan van klassieke modellen. Dit komt doordat een auto met een brandstofmotor energie uit de brandstof omzet in aandrijving. Een groot deel van de energie gaat hierbij verloren in de vorm van restwarme. Gemiddeld 25 tot 30 procent van de energie wordt omgezet tot aandrijving. De rest verdwijnt eveneens in de vorm van restwarmte.

Elektrische auto’s worden aangedreven door een accu en verliezen maar een klein deel van hun energie. Denk hierbij aan een efficiëntie van 80 tot 95 procent. Dit wordt duidelijk wanneer je kijkt naar het verbruik van een elektrische auto in kWh. Zo is het verbruik van een Tesla model 3 zo’n 4348 kWh bij dertigduizend kilometer per jaar. Vergelijk je het verbruik van de Tesla model 3 met die van een benzineauto? Dan komt dat omgerekend neer op een benzineverbruik van 1:58. Zelfs de meest zuinige benzineauto’s van dit moment komen niet in de buurt van het verbruik van een elektrische auto.

Kies je voor een elektrische auto? Investeer dan in zonnepanelen indien je deze nog niet hebt. Zo wek je zelf de energie op die je nodig hebt voor de auto en is autorijden nog duurzamer en milieuvriendelijker. Bekijk daarnaast ook de subsidies voor elektrische auto's

Je elektrische auto verzekeren

Het verbruik van je elektrische auto zorgt bij de meeste mensen voor een flinke kostenbesparing op gebied van brandstofkosten. Daarnaast kun je ook besparen door te kiezen voor een goede autoverzekering. Verzeker je elektrische auto bij Allianz Direct en profiteer van de voordelen, zoals een standaard eigen risico van €0,- en een scherpe maandelijkse premie.

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Lees meer over All Risk
Vrouw met kat