Verkeersregels richting­aanwijzer

Bij Allianz Direct:

Richtingaanwijzer: wanneer wel en waneer niet? Je leest de verkeersregels hieronder.

Verkeersregels richtingaanwijzer

Rijd jij vaak langs rotondes? Valt het jou ook op dat niet iedereen daar richting aangeeft of erger je je daar zelfs aan? Niet iedereen kent de regels voor 100%. Wij helpen je een handje en zetten de regels op een rij. 

Richting aangeven

Het komt je vast bekend voor. Je komt aanrijden bij een rotonde, er komt een auto aan, dus je remt, maar die auto rijdt niet door op de rotonde, maar slaat af. Hierdoor ben je eigenlijk voor niets op de rem getrapt en is de doorstroming bij de rotonde ook niet optimaal. Maar wat zijn eigenlijk de regels? Moet je richting aangeven op een rotonde?

Rotonde

Het is verplicht om bij het verlaten van een rotonde richting aan te geven naar rechts. Het is veiliger en bevordert de doorstroming. Medeweggebruikers weten zo ook wat je van plan bent en andere auto’s staan niet onnodig te wachten. Als je een rotonde op rijdt, hoef je geen richting aan te geven. Echter, zie je veel automobilisten dit wel doen. Dit wordt veelal tijdens rijlessen aangeleerd. Het wordt vaak gezien als een extra signaal om aan te geven dat je op de rotonde blijft.

Richting aangeven op de rotonde is dus niet verplicht, maar wel op het moment dat je de rotonde verlaat.

Afslaan

Maar je ziet het niet alleen bij rotondes, ook bij afslaan of stoppen weet niet iedereen de richtingaanwijzer te vinden. Het is echter wel verplicht. Je moet een teken met je richtingaanwijzer geven als je:

  • Weg wilt rijden.
  • Een ander motorvoertuig in wilt halen.
  • Een doorgaande rijbaan op wilt rijden of verlaten.
  • Van rijstrook wilt wisselen.
  • Je op een andere belangrijke zijdelingse manier verplaatst.

Uiteraard is het daarbij belangrijk om ook de situatie in de gaten te houden. Kijk daarom in je spiegels, over je schouders en naar de situatie voor de auto voordat je actie onderneemt.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.