Alles over voetgangers in het verkeer.

Kom je een voetganger tegen in het verkeer? Dan zijn de voorrangsregels soms net even anders dan voor auto's. Je leest alles over voetgangers in het verkeer hier.

Voetgangers in het verkeer

De voorrangsregels voor voetgangers zijn soms net even anders dan die voor bestuurders van auto's, fietsen, brommers en andere voertuigen. Toch is het wel belangrijk om te weten wanneer de voorrang voor voetgangers wél en niet geldt. Zo kun je immers ongelukken en gevaarlijke situaties voorkomen.

Wanneer hebben voetgangers voorrang?

Voetgangers hebben voorrang in de volgende drie situaties:

  1. De regel 'rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer’ geldt voor iedereen in het verkeer. Hier vallen voetgangers dus ook onder. Sla jij af? Dan moet jij iedereen –en dus ook voetgangers – voorrang verlenen.
  2. Tijdens het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre gelden de voorrangsregels voor voetgangers en alle andere weggebruikers. Onder bijzondere manoeuvres vallen onder meer het verlaten van een uitrit, het inrijden van een inrit of parkeren. Tijdens deze handelingen moet je iedereen voorrang verlenen.
  3. Ook bij een zebrapad gelden de voorrangsregels voor voetgangers. Wees dus op je hoede en stop op tijd om alle voetgangers voor te laten gaan.

Los van de voorrangsregels is het natuurlijk ook gewoon heel aardig om een voetganger voorrang te verlenen. Vooral bij mensen die slecht ter been zijn of onoplettende kinderen is dit een goede zet, zeker in een woonerf. Kijk wel goed in je achteruitkijkspiegel voordat je stopt om de voetganger voor te laten. Zo breng je eventueel onwetend verkeer achter je niet in gevaar. 

Wanneer geldt de voorrang voor voetgangers niet?

Regels over voorrangswegen gelden alleen voor bestuurders. Hier vallen veel van de weggebruikers wel onder, zoals de bestuurders van auto’s, fietsen en brommers, maar voetgangers niet. Je hoeft in dit geval dus geen voorrang te verlenen aan voetgangers. Een voorrangsweg herken je aan de verkeersborden. Voetgangers hebben overigens geen voorrang bij trams

Wat als ik voetgangers geen voorrang verleen?

Een voetganger geen voorrang verlenen, is gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs strafbaar. Houd daarom altijd de voorrangsregels voor voetgangers goed in de gaten en wees extra op je hoede als je rijdt in de bebouwde kom. Hier kom je immers niet alleen veel voetgangers tegen, maar ook spelende en soms onoplettende kinderen. Zorg er daarnaast voor dat je een autoverzekering bij Allianz Direct afsluit. Zo kun je altijd veilig de weg op en ben je bij schade goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.