Trams in het verkeer

Trams in het verkeer: hoe zit het ook alweer? Er bestaat veel onduidelijkheid over de verkeersregels rondom trams. Allianz Direct legt je deze verkeersregels graag uit!

Stelletje in de auto

Ongevallen in het verkeer met trams

Omdat niet iedereen goed op de hoogte is van alle verkeersregels met trams, gebeuren er nog regelmatig ongelukken. In de jaren 90 zijn er in Nederland meer dan 8000 ongelukken gebeurd, waarbij een tram betrokken was. Hierbij zijn zeker 2000 gewonden gevallen. Deze cijfers zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, maar er komen nog regelmatig incidenten voor met trams. De ongelukken worden vaak niet veroorzaakt door de onveiligheid van de tram, maar door onwetendheid van automobilisten en andere verkeersdeelnemers. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels rondom trams.

Alle verkeersregels rondom trams op een rij

Een tram heeft een bijzondere positie in het verkeer. De volgende verkeersregels gelden voor trams (buiten de reguliere verkeersregels):

  • Trams hebben altijd voorrang: of je nu op de fiets, te voet of met de auto bent.
  • Ook als een tram afslaat naar links of rechts, of van links of rechts komt, heeft deze voorrang
  • Uitzondering: als je op een voorrangsweg rijdt en de tram niet, dan heb jij voorrang
  • Trambestuurders moeten zich wel houden aan alle verkeersborden en verkeerslichten

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.