Autolamp kapot? Direct vervangen!

Verzeker je auto bij Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Doet één van je autolampen het niet? Direct vervangen! Zo voorkom je gevaarlijke verkeerssituaties én boetes. Zelf je lampje vervangen? Lees hier hoe het moet.

Man rijdt in auto

Je rijdt na een lange werkdag naar huis en krijgt diverse keren een lichtsignaal van andere automobilisten. Eenmaal thuis aangekomen begrijp je waarom: de rechter koplamp van je auto heeft het begeven. Het is verstandig om deze direct te vervangen. Goedwerkende autoverlichting is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je medeweggebruikers. Bovendien kun je een boete krijgen als je met defecte verlichting rijdt. In veel gevallen kun je eenvoudig zelf het autolampje verwisselen. Allianz Direct vertelt je hoe!

Neem altijd reservelampjes mee

Zorg dat je altijd een setje met reservelampjes in je auto hebt liggen. Deze zijn verkrijgbaar bij je autodealer, een pompstation of een autospeciaalzaak. Koplampen hebben standaard maten zoals H7, H4 en H1. In je instructieboekje staat welk type autolamp je nodig hebt. Vervang een reservelampje als je deze in gebruik neemt, dan zit je nooit zonder.

Wanneer autolampen niet zelf vervangen?

Soms is het beter om direct naar de garage te gaan. Heb je xenonverlichting? Xenonlampen werken onder hoogspanning en zijn daarom levensgevaarlijk om zelf te vervangen. En in moderne auto’s zijn de lampen soms zo goed weggewerkt dat je er niet goed bij kunt. Sinds 2009 is het verplicht een auto zo te ontwerpen dat je zelf eenvoudig een lamp kunt vervangen. Bij de allernieuwste auto’s zal je dit probleem daardoor niet hebben.

Tips voor het vervangen van kapotte autoverlichting

Zelf je autolamp vervangen? Dan komen deze tips goed van pas:

  • Schakel voor je begint de verlichting van je auto uit. Zo voorkom je kortsluiting.
  • Autolampen worden heet als ze branden. Laat ze daarom eerst afkoelen.
  • In je instructieboekje staat waar het autolampje precies zit en welke stappen je moet doorlopen om deze te vervangen.
  • Je kunt ook het kapotte lampje checken. Hierop staat het voltage en aantal watts. Raak halogeenlampen alleen bij de fitting aan. Vet van je vingers is niet goed voor het glas en de lamp.
  • Moet je het glas toch aanraken? Gebruik dan een doekje.

Doet je autolamp het na vervanging nog niet? Schakel dan je auto uit en doe de deuren op slot en weer open. Werkt dit niet? Dan moet je misschien een zekering vervangen. In je instructieboekje staat hoe dit moet.

Met goed werkende verlichting ga je met een veilig gevoel de weg op. Weten dat je goed verzekerd bent geeft je ook rust. Je autoverzekering afsluiten doe je bij Allianz Direct eenvoudig online in een paar simpele stappen.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.