Vreemde en gevaarlijke autogeuren

Bij Allianz Direct:

Ruik je een vreemde geur in je auto? Lees dan hieronder verder om de geur te herkennen en het probleem op te lossen.

Vreemde en gevaarlijke geur

Wat moet je doen bij vreemde geuren in de auto?

Het klinkt misschien gek: ‘gevaarlijke autogeuren’. Toch is het zeker iets wat vaker voorkomt. Weet je wat je moet doen als je opeens een vreemde geur in je auto ruikt? Dit kan namelijk een teken zijn dat er iets mis is met  jouw auto en dat kan gevaarlijk zijn. Allianz Direct legt je daarom graag uit wat je moet doen als je auto een bepaalde geur afgeeft.

Herken de verschillende (gevaarlijke) autogeuren

Het kan zijn dat je in je auto ineens vreemde geuren ruikt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet:

Schimmel en bacteriën
Als je een sterk muffige geur ruikt als je de airconditioning aanzet, dan is dit waarschijnlijk doordat er schimmel in de ventilatiekanalen van de auto zit. Vaak is dit bij oudere auto’s erger, omdat schimmels en bacteriën in oude auto’s meer kans hebben gehad zich te ontwikkelen. Dit probleem is op te lossen door een antibacteriële behandeling te gebruiken in de leidingen van je airconditioning.

Gaslek
Ruik je een gaslucht en komt deze lucht telkens terug als je de auto start? Dan heeft de auto hoogstwaarschijnlijk een gaslek. Vooral als je de ventilatie of airconditioning aanzet ruik je deze lucht heel sterk. De oplossing? Repareer het lek. Check eerst waar het lek zit. Dit kan in de buurt van de motor zijn, bij de O-ringen in het motorcompartiment. Check daarnaast de uitlaatpijpen en uitlaatdemper, misschien zitten daar een aantal gaatjes in die een gaslek veroorzaken.

Vieze luchtfilters
Het niet schoonmaken van de luchtfilters van je auto kan ook vreemde geuren in de auto geven. Luchtfilters verzamelen namelijk al het vuil, stilstaand water, stof en andere viezigheid. Om dit op te lossen is het belangrijk je luchtfilters regelmatig te verwisselen.

Antivries
Als je een zoete geur ruikt uit jouw koelingssysteem, dan moet je deze zo snel mogelijk laten controleren. Deze zoete geur komt namelijk uit het giftige ethyleen glycol, wat ook wel antivries wordt genoemd. Dit lek kan voortkomen uit de verwarmingselementen, buizen, het koelsysteem of de radiator.

Brandlucht
Toch wel een van de belangrijkste kenmerken dat er iets in brand staat. Als je dit ruikt kun je het beste even stoppen en je auto volledig controleren. Zo weet je zeker dat er niets van je auto in brand staat. Een brandlucht kan bijvoorbeeld ontstaan als je grootlicht kortsluiting maakt of je met de handrem wegrijdt.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.