Vrijwarings­bewijs: wat is het?

Wat is het vrijwaringsbewijs van je auto en wanneer is dit belangrijk? Dat en meer lees je hieronder.

Koppel op straat lachend

Vrijwaringsbewijs auto

Als je nog nooit een auto hebt verkocht, dan heb je misschien wel van een vrijwaringsbewijs gehoord – maar wat is een vrijwaringsbewijs auto precies? Een RDW-vrijwaringsbewijs is een document waarop wordt vermeld dat het kenteken van je auto niet meer op jouw naam staat. Zolang het kenteken van je auto bij verkoop niet wordt overgeschreven op naam van de koper, blijf je verantwoordelijk voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, boetes en de APK. 

Hoe verloopt de overschrijving en de vrijwaring van de auto?

Verkoop je je auto als particulier? Dan moet de koper naar het postkantoor om het kenteken op zijn of haar naam te zetten. Daarvoor heeft de koper de tenaamstelling, de tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs nodig. De koper ontvangt van het postkantoor een vrijwaringsbewijs en overhandigt het vrijwaringsbewijs van de auto aan jou als verkoper. Je overhandigt dan het kentekenbewijs (deel 1A én deel 1B) aan de koper. De koper is, vanaf het moment dat je het vrijwaringsbewijs in je bezit hebt, verantwoordelijk voor de auto. Verkoop je je auto aan een door de RDW erkende autohandel? Dan krijg je direct het RDW-vrijwaringsbewijs van de autohandel mee.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

U weet nu dat een vrijwaringsbewijs auto een belangrijk document is bij het verkopen van je auto. Maar hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit? Dat verschilt. Een vrijwaringsbewijs hoeft er niet overal hetzelfde uit te zien. Bij het postkantoor ontvang je het vrijwaringsbewijs meestal in de vorm van een bonnetje, maar er zijn ook vrijwaringsbewijzen die het formaat van een A4 hebben. Ook de kleuren kunnen verschillen, afhankelijk van welke instantie je het vrijwaringsbewijs ontvangt.

Na ontvangt vrijwaringsbewijs de autoverzekering opzeggen?

Heb je je verkochte auto verzekerd bij Allianz Direct? Dan moet je je autoverzekering opzeggen. Je bent immers niet meer verantwoordelijk voor de autoverzekering van je voormalige auto. Voor het opzeggen van je autoverzekering heb je het vrijwaringsbewijs en de meldcode van de auto nodig. Meld dit binnen 2 weken na de verkoop als je wilt dat de verzekering met terugwerkende kracht wordt stopgezet. De premie die je al had voldaan, wordt dan teruggestort vanaf de datum dat het kenteken is overgeschreven op naam van de koper.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.