Vrouw op vliegveld

April 2023

Wanneer kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?

Terwijl er sinds de pandemie 65% meer reisverzekeringen worden afgesloten, voegt lang niet iedereen hier een annuleringsverzekering aan toe. Dit is opvallend, want een annuleringsverzekering is dé manier om vervelende financiële tegenvallers te voorkomen.

Hoe sluit je bij ons een Annuleringsverzekering af en in welke situaties kun je deze gebruiken? 

De juiste dekking

Voordat we in een aantal voorbeelden duiken, eerst een stukje achtergrondinformatie. Bij Allianz Direct kun je kiezen uit twee soorten Annuleringsverzekeringen. Bij de Kortlopende Annuleringsverzekering is de dekking gebaseerd op de totale reissom voor de reis, met een maximum verzekerd bedrag van €12.000 per persoon. Bij de Doorlopende Annuleringsverzekering hangt het verzekerd bedrag af van de gekozen dekking, waarbij je kunt kiezen uit 3 opties: Basic (€1.500 p.p.), Comfort (€2.500 p.p.) of Premium (€3.500 p.p.). Binnen de Comfort en Premium dekking zijn ook reisonderbreking en vertreksvertraging verzekerd.

Naast de aparte Annuleringsverzekering, kun je ook kiezen voor de gecombineerde (kortlopende of doorlopende) Reis- en Annuleringsverzekering

10 voorbeelden

Mooie bedragen, maar wat heb je hier in de praktijk precies aan? Hoe vervelend ook, tegenvallers kunnen gebeuren. Kom jij of je reisgenoot bijvoorbeeld in één van de onderstaande situaties terecht, dan krijg je met de juiste dekking je verloren vakantiegeld gewoon weer terug.  

1. Ziek thuis

Tassen gepakt, accommodatie geboekt, en dan gebeurt het: je wordt ziek. Je hebt het flink te pakken, en de arts adviseert om je reis te annuleren. Een geluk bij een ongeluk, want met dit medisch advies worden je Annuleringskosten vergoed. Zo kun je op een later moment alsnog met vakantie. 

2. Een ongeluk op vakantie

Stel, je hebt een ongeluk op vakantie. De blessure is toch wat ernstiger dan verwacht, en de arts raadt een behandeling in Nederland aan. Je moet je vakantie vroegtijdig afbreken en je vlucht zo snel mogelijk omboeken. 

Ook in dit geval kun je je Annuleringsverzekering gebruiken. Vallen je gemaakte kosten binnen de hierboven beschreven annuleringsdekking, dan vlieg je zonder financiële stress weer terug naar huis. De vakantiedagen die je hebt gemist worden vergoed. 

3. Familielid in het ziekenhuis

Voor veel van ons een grote schrik: een familielid ligt in het ziekenhuis met een levensbedreigende ziekte. Een stressvolle tijd, waarin je waarschijnlijk niet op een vakantie zit te wachten.  

Gelukkig kun je je reis zonder problemen annuleren. Ook wanneer je tijdens je vakantie plotseling moet vertrekken, krijg je je gemiste vakantiedagen vergoed.

Side note! Familie is een breed begrip en wij bedoelen hier dan ook directe familie. Om precies te zijn:

 • Echtgenoot/echtgenote of de geregistreerde parter;
 • Samenwonende partner;
 • Ouders of stiefouders;
 • Kinderen, waaronder ook stiefkinderen, pleegkinderen, adoptiekinderen of kinderen in het adoptieproces;
 • Broers en zussen;
 • Grootouders en kleinkinderen;
 • Schoonouders, partners van kinderen, zwagers, schoonzussen, schoongrootouders;
 • Ooms, tantes, neven en nichten (ook zoons/dochters van broers en zussen);
 • Wettelijke voogden en voogdijkinderen;
 • Inwonende, betaalde mantelzorger.  

4. Verplicht in quarantaine 

Je bent lekker op reis, en ineens zit je vast. Je bent in aanraking geweest met een epidemische of pandemische ziekte (zoals COVID-19) en moet in quarantaine. Een vervelende vertraging van je reis, waardoor je niet naar huis kunt én het vakantieplezier plotseling wordt onderbroken.

Echt annuleren is het niet, maar wel een onverwachte wijziging. Heb jij of je reisgenoot een individuele aanwijzing tot quarantaine gekregen? Dan kun je je Annuleringsverzekering gebruiken. Wel gelden hierbij een paar voorwaarden. Bijvoorbeeld: het gaat niet om een algemene quarantaine van een gebied of locatie, en de quarantaine is niet opgelegd omdat je door een risicogebied bent gereisd.  

5. Toeristenvisum 

Een grens oversteken is altijd spannend. Hoe goed je ook bent voorbereid, toch kan het zijn dat je voor verrassingen komt te staan.

Wat kan er mis gaan? Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties: 

 • Een visumaanvraag duurt langer dan normaal, en is (buiten jouw schuld om) niet voltooid wanneer je de grens over wilt. 
 • Iemand met dezelfde gegevens staat in de criminele databanken van de lokale veiligheidsdiensten, en de aanvraag wordt daardoor onterecht afgekeurd. 
 • Je aanvraag wordt zonder duidelijke redenen afgekeurd. 

Kom jij of je reispartner het land van bestemming (of doorreis) niet in? Lukt het je niet om een toeristenvisum te krijgen, terwijl dit wel gepland was? Ook dan kun je gebruik maken van je Annuleringsverzekering.  

6. Accommodatie onbewoonbaar

Daar sta je dan, met je familie en koffers op de locatie van het hotel. Wat blijkt? Geen hotel meer, of een hotel dat niet meer bewoonbaar is. Het gebouw is bijvoorbeeld afgebrand, of zelfs (deels) ingestort. 

Geen zorgen! Met een Annuleringsverzekering worden je extra kosten vergoed, afhankelijk van je dekking natuurlijk. Zo kun je gelijk vervangende accommodatie regelen. 

7. Ontslagen

In 2022 werden in Nederland iets meer dan 4.000 mensen ontslagen. Dit valt gelukkig erg mee, maar het kan je toch overkomen. 

Ben je onverwachts ontslagen en gaat een vakantie even niet lukken? Ook dan krijg je met een Annuleringsverzekering een bedrag terug. Als het om een vast contract van meer dan 12 maanden gaat, tenminste. 

8. Reisdocumenten kwijt 

Het zal je verbazen hoe vaak dit voorkomt. Je raakt op vakantie je reisdocumenten kwijt, of deze worden gestolen. Heb je je best gedaan om een oplossing te vinden, maar moet je je reis toch wijzigen? Ook dan kun je een beroep doen op je Annuleringsverzekering. Daarnaast helpen wij je met het aanvragen van vervangende documenten, en (indien nodig) bij het aanpassen van je reisplannen. Meer weten? Lees dan verder in deze blog

9. Natuurramp 

Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar écht voorbereid op het onbekende ben je nooit. Een vakantie komt altijd met een klein risico, net als thuisblijven trouwens. 

Kom je onverwachts in een natuurramp terecht en moet je je vakantiebestemming verlaten door een officiële evacuatie? Dan vergoedt je Annuleringsverzekering de extra kosten. 

10Herexamen 

Last but not least, heb je een herexamen van een meerjarige opleiding en kan deze niet worden uitgesteld? Geen probleem. Met een Annuleringsverzekering boek je je reis gewoon om. Zo kun je op een later moment alsnog geslaagd op vakantie! Wel moet je een bewijs van zakken kunnen laten zien, en een uitnodiging met de nieuwe datum van het examen. 

Nog veel meer mogelijkheden

De bovenstaande 10 voorbeelden zijn maar een kleine greep uit alle situaties waarin je Annuleringsverzekering te hulp schiet. Benieuwd naar de andere situaties? Of wil je meer weten over de voorwaarden die voor de bovenstaande voorbeelden gelden? Lees dan snel verder op deze pagina of bereken direct je premie

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?