Meest beboete boetes

Mei 2024

Deze boetes worden het meest beboet

Een boete krijgen vindt niemand leuk. Het kost je vaak een hoop geld, terwijl je het eigenlijk ook gewoon had kunnen voorkomen door bijvoorbeeld ietsje minder hard te rijden. Met de stijgende boeteprijzen is het betalen van een verkeersboete al helemaal geen pretje. Toch blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat er het afgelopen jaar zo’n 300.000 boetes meer werden uitgedeeld ten opzichte van het jaar daarvoor. In deze blog vertellen we je meer over boetecijfers en waar de meeste boetes voor werden uitgedeeld. 

In 2023 werden er maar liefst 8.463.917 boetes uitgedeeld, ruim 300.000 meer dan het jaar ervoor. Hoe zit dat precies? Volgens de Politie komt de stijging voornamelijk door het verscherpte toezicht en handhaving van het verbod op je telefoon gebruiken in het verkeer. Hier werden ruim 200.000 boetes voor geschreven, tegenover 20.000 in het jaar ervoor. Dat is overigens ook een duur grapje, want de boete voor het vasthouden van je telefoon achter het stuur kost je €420.

Behalve je telefoon gebruiken in het verkeer, was de grootste stijging te zien in de volgende soorten overtredingen:

  • Snelheidsovertredingen
  • Verkeerd parkeren 
  • Door rood rijden 

Verder valt een andere toename in boetes ook op, namelijk in het aantal boetes voor ergens rijden waar je niet mag rijden. Dit kan in autoluwe binnensteden zijn, of bijvoorbeeld het rijden in milieuzones met een auto die dat niet mag. Het afgelopen jaar maakten zo’n 130.000 extra mensen deze fout ten opzichte van het jaar daarvoor.  

Snelheidsovertredingen

Verreweg het grootste deel van de verkeersboetes die zijn uitgeschreven gingen naar snelheidsduivels: ruim 6,5 miljoen van de bijna 8,5 miljoen boetes zijn snelheidsovertredingen geweest. Benieuwd naar de prijzen van snelheidsovertredingen? Check dan onze pagina over de boeteprijzen!

Het eerste volledige jaar voor de “flexflitsers”

2023 was het eerste volledige jaar waarin zogenaamde flexflitsers zijn ingezet. Deze flitsers worden tijdelijk ingezet op wegen, in plaats van vaste flitsers. De onvoorspelbaarheid van deze flitsers is goed geweest voor 472.287 boetes voor snelheidsovertredingen. 

Opvallende dalingen

Behalve de flinke stijgingen in het aantal verkeersovertredingen, zijn er ook een aantal opvallende dalingen te zien in het aantal uitgedeelde verkeersboetes. Zo is het aantal overtredingen op trajectcontroles afgenomen, daar werden “slechts” 1,8 miljoen overtredingen genoteerd. Deze daling is vooral terug te zien op N-wegen, de provinciale wegen. En dat is maar goed ook, want N-wegen vallen onder de gevaarlijkste wegen van Nederland Dan is het maar goed om je netjes aan de snelheid te houden. 

De meeste verkeersovertredingen zijn te voorkomen

Uiteraard is de oplossing voor de toename in verkeersboetes vrij simpel: houd je aan de maximale snelheid, rijd niet door rood en rijd MONO!  

Wist je trouwens dat je ook een boete kunt voorkomen door je auto te verzekeren? De boete voor onverzekerd rondrijden is namelijk €650 euro als de politie je staande houdt. En het RDW kan je een boete van €450 opleggen voor onverzekerd rijden. Dus, bereken je premie en sluit je autoverzekering vandaag nog af, dan ga je goed verzekerd de weg op. 

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?