Flitser boven snelweg

3 mei 2023

Flitsapps: in welke landen zijn ze verboden?

Flitsapps, zoals Flitsmeister en Waze, zijn erg handig om boetes tijdens het rijden te voorkomen. In Nederland maken veel autobestuurders er gebruik van. Toch zijn flitsapps niet overal toegestaan. Sinds kort is het in Duitsland verboden om een flitsapp te gebruiken tijdens het rijden, ook als bijrijder. In welke landen zijn flitsapps nog meer niet toegestaan? Lees snel verder voor een overzicht van de flitsapps regelgeving per land.

Verschillen tussen flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors

Flitsapps, vaste flitspaalherkenning, radardetectors: wat is het verschil eigenlijk? Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen deze drie te begrijpen, aangezien de regelgeving hierover ook verschillend is. 

  • Flitsapps zijn apps op je mobiele telefoon die constant bijgewerkt worden als er ergens geflitst wordt. 
  • Op bepaalde punten langs de weg staat altijd een vaste flitspaal. De meeste navigatiesystemen in auto's hebben vaste flitspaalherkenning, die deze vaste flitspalen herkennen en aangeven.
  • Een radardetector is een apparaat die constant aan het scannen is om te checken of je voorbij een flitspaal komt.

Al hebben ze alle drie dezelfde functie, namelijk het herkennen van flitsers, zit er dus wel een degelijk verschil tussen flitsapps, radardetectors en vaste flitspaalherkenning. Het is handig om de verschillen tussen de drie te begrijpen aangezien de regels niet alleen per land, maar ook per type flitsherkenner verschillen.

Regels per land

Terwijl je in Nederland gewoon gebruik mag maken van flitsapps, kan je in sommige landen maar beter je flitsapp uitschakelen of zelfs volledig verwijderen om een boete te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht met de regels per land:

Nederland

Radardetectors zijn verboden, maar flitsapps en vaste flitspaalherkenning zijn wel toegestaan.

Duitsland

Alle flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors zijn verboden, ook het bezit ervan. Het is dus zelfs verboden om een flitsapp op je telefoon te hebben staan, ook al gebruik je de app niet. Zorg er dus voor dat je voor vertrek alle flitsapps verwijderd en vaste flitspaarherkenning uit zet via de instellingen van je navigatiesysteem (bij POI, oftewel ‘points of interest’).

België

Radardetectors zijn verboden, maar flitsapps en vaste flitspaalherkenning zijn wel toegestaan.

Frankrijk

Hier zijn alle flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors verboden. Het bezit ervan is wel toegestaan.

Spanje

Flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors zijn in Spanje allemaal toegestaan.

Italië

Radardetectors zijn verboden, maar flitsapps en vaste flitspaalherkenning zijn wel toegestaan.

Zwitserland

Hier gelden dezelfde regels als in Duitsland. Alle flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors zijn verboden, ook het bezit ervan. Zorg er dus voor dat je voor vertrek alle flitsapps verwijderd en vaste flitspaarherkenning uit zet via de instellingen van je navigatiesysteem (bij POI, oftewel ‘points of interest’).

Oostenrijk

Radardetectors zijn verboden, maar flitsapps en vaste flitspaalherkenning zijn wel toegestaan.

Tsjechië

Radardetectors zijn verboden, maar flitsapps en vaste flitspaalherkenning zijn wel toegestaan.

Slowakije

Alle flitsapps, vaste flitspaalherkenning en radardetectors zijn verboden. Het bezit ervan is wel toegestaan.  

Boetes

Welke boete je riskeert als je toch gebruikt maakt van bijvoorbeeld een flitsapp, is per land verschillend. Gebruik je een flitsapp terwijl je door Duitsland rijdt? Dan riskeer je een boete van €75. In Frankrijk zijn ze wat strenger en riskeer je een boete van maar liefst €1500 als je betrapt wordt door een agent of camera. Kortom, je kan je maar beter goed op de hoogte zijn van de regels over flitsapps als je door een ander land heen rijdt.  

Ook is het verstandig om een goede autoverzekering af te sluiten om veilig en verzekerd de weg op te gaan. Bereken hier direct je premie voor een autoverzekering van Allianz Direct, de meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl!  

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?