Autogarage auto onderhoud

Januari 2022

Tips om kosten bij de garage te besparen

Je auto heeft af en toe onderhoud nodig en helaas kunnen de kosten daarvan hoog oplopen. Je zou kunnen bezuinigen op onderhoudskosten, maar dat houdt wel een risico in voor je eigen veiligheid. Je kan namelijk in erg gevaarlijke situaties terecht komen met slecht werkende lampen of versleten banden. Hoe kan je op een verantwoorde manier toch besparen op onderhoud voor je auto? Lees snel verder voor 5 handige tips!

5 tips om onderhoud van je auto te besparen

1.       Maak vooraf duidelijke afspraken.

Spreek van tevoren duidelijk af met de monteur wat er precies moet gebeuren. Wat verwacht je precies van de garage? Wil je een groot of klein onderhoud? Bij grote reparaties is het handig om van tevoren een bindende prijsafspraak te maken waar de monteur zich aan moet houden en niet overheen mag gaan.

2.       Kleine controles kan je ook zelf doen.

Ook al heb je misschien twee linkerhanden, sommige kleine zaken kan je heel eenvoudig zelf checken. Denk aan het maandelijks controleren van de lampen, de ruitenwisservloeistof, de koelvloeistof, het oliepeil en natuurlijk de bandenspanning. Hiermee voorkom je dat kleine mankementen, die makkelijk te herstellen zijn, tot hoge onderhoudskosten leiden. Een te lage koelvloeistof en oliepeil kunnen bijvoorbeeld ernstige motorschade veroorzaken.

3.       Kies voor goedkope of tweedehands onderdelen.

Hoe ouder je auto, hoe meer reparaties er waarschijnlijk nodig gaan zijn. Juist dan kan je aardig wat geld besparen door de monteur te vragen om goedkopere of tweedehands onderdelen te gebruiken in plaats van dure merkonderdelen. Let wel op dat je ook daar garantie krijgt.

Kan jij zelf een beetje aan je auto sleutelen? Probeer dan zelf goedkope onderdelen te vinden, zoals op Marktplaats of bij de sloop. De meeste producten kan je prima goedkoper vinden, zonder kwaliteit te verliezen!

4.       Laat je monteur je opbellen bij onverwachte extra kosten.

Spreek een prijslimiet af en vraag de monteur een reparatieopdracht op te stellen waarin alle kosten staan die hij verwacht te moeten maken. Let op dat je daar een kopie van vraagt. Zijn er onverwachte extra kosten? Spreek met je monteur af dat je daar eerst over gebeld wilt worden. Zo voorkom je verassingen op de factuur.

5.       Kies de juiste garage uit.

Is je auto nog (redelijk) nieuw? Dan kan je die beter laten controleren bij de merkdealer vanwege de garantie op je auto. Zo voorkom je dat je problemen krijgt met de garantie door aanpassingen die bijvoorbeeld een vak-garage gedaan heeft.

Helaas is een merkdealer vaak wel duurder dan een specialist of Bovag garage. Als er slechts één onderdeel vervangen moet worden, kan het dus verstandig zijn om daar een specialist voor in te schakelen. Zij hebben minder vaste kosten dan een merkgarage en zijn daarom vaak goedkoper. Kortom, kies verstandig naar jouw situatie!

Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.

Was dit artikel nuttig?